Coronacrisis bezorgt Brugse cultuurhuizen creativiteit voor aangepast zomerprogramma

Stefan Vankerkhoven

De Brugse cultuurhuizen bundelen de krachten en organiseren deze zomer veertig kleinschalige voorstellingen, conform de veiligheidsvoorschriften. Zo kunnen de Bruggelingen de komende weken coronaproof cultuur opsnuiven.

Filip Strobbe, directeur van het Cultuurcentrum Brugge, bracht de voorbije weken vertegenwoordigers van alle Brugse cultuurhuizen rond de tafel. De bedoeling was om in deze coronatijd toch nog een aangepast, kleinschaliger zomeraanbod, conform an de veiligheidsmaatregelen, samen te stellen.

Nieuwe locaties

Het resultaat is veertig initiatieven voor maximaal 200 personen, meestal korte voorstellingen, waarvoor 3 euro toegangsgeld dient betaald te worden. Reserveren vooraf is verplicht. Bij slecht weer gaan de openluchtvoorstellingen niet door en wordt het geld in een noodfonds voor artiesten gstopt. Een aantal acts vinden plaats op twee ‘nieuwe’ locaties: de tuin van het Gezellehuis langs de Rolweg en het House of Time op de site van de Gistfabriek in de Wulpenstraat, die eerder al gebruitk werd tijdens de Brugse Triënnale.

Coronacrisis bezorgt Brugse cultuurhuizen creativiteit voor aangepast zomerprogramma
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Elk Brugs cultuurhuis pakt uit met producties die geënt zijn op hun DNA. Cactus Muziekcentrum, het Concertgebouw en KAAP serveren respectievelijk alternatieve pop, klassiek en jazz. Het gaat om optredens – voor een beperkt publiek – van onder meer The Bony King of Nowhere, Portland, Flip Kowlier, Crossbones, Duo Aznem, Commander Spoon en accordeonist Philipe Thuriot.

Je kan niet van cultuur genieten met een lege maag. Daarom kun je deze zomer een picknickmand reserveren bij je Brugse musuembezoek, gevold met heerlijke lokale en biologische producten. Vier handelaars uit de Sint-Annawijk vullen je mand, die ook drie museumtickets bevat: Café Vlissinghe, Cézar, bistro Sint-Anna en café De Verloren Hoek. De tickets geven toegang tot het Gezellehuis, het Volkskundemuseum en Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie.

Circus en film

Er is voor elk wat wils. Van donderdag 23 t/m zaterdag 25 juli slaat Cirque Plus zijn tent op in House of Time, Ciné Lumière en Mooov vertonen in de tuin van het Gezellehuis auteursfilms op woensdagavond. Het Cultuurcentrum Brugge pakt uit met muziek en humor: zangers Steven De Bruyn en Marino Punk, stand-up comedians Piv Huvluv én Begijn Le Bleu. Maar ook een thetaervorstelling met Stefaan Degand. Maar er is ook poëzie met Lara Taveirne en Maarten Inghels. Tenslotte daagt Musea Brugge jongeren tussen 12 en 17 jaar uit tot 24 challenges in zes musea.

Info : www.uitzomerlijk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier