Coronabesmetting vastgesteld bij vier bewoners en één medewerker van WZC Ter Berken (Roeselare)

Bart Wenes, voorzitter van Zorgbedrijf Motena, voor Ter Berken waar de besmettingen werden vastgesteld. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Vorig weekend werd bij een aantal bewoners op een afdeling in WZC Ter Berken in Roeselare koorts vastgesteld, waarna ze onmiddellijk op hun kamer werden afgezonderd van de andere bewoners. Na testen werd uiteindelijk bij vier bewoners een effectieve besmetting met COVID-19 vastgesteld. Ook bij één medewerker werd een besmetting vastgesteld. De leefgroep waarin de besmettingen werden vastgesteld werd daarna volledig in isolatie geplaatst. In het woonzorgcentrum worden de nodige maatregelen genomen om bewoners en medewerkers verder te beschermen.

“Ondanks het feit dat in WZC Ter Berken, net zoals in de andere woonzorgcentra van Motena zeer strikte preventiemaatregelen worden nageleefd, werden we op dinsdag 31 maart op de hoogte gebracht van het feit dat vier bewoners van Ter Berken effectief positief hebben getest op corona. Hun toestand is op dit moment stabiel, niemand is opgenomen in het ziekenhuis. Aangezien het om meerdere bewoners gaat in één leefgroep, wordt de hele afdeling als besmet beschouwd en geïsoleerd van de rest van het woonzorgcentrum. De contactpersonen binnen de families van de senioren van die afdeling werden dinsdag telefonisch op de hoogte gesteld. Ook bij één medewerker werd een besmetting vastgesteld”, zegt Bart Wenes, voorzitter van Motena en schepen van de Stad Roeselare.

Onze eerste zorg gaat nu uit naar de besmette bewoners en onze medewerker, hun familie en de veiligheid van de medebewoners en medewerkers die mogelijks in contact met hen kwamen.”

De knowhow van WZC De Zilverberg

Naar aanleiding van deze vastgestelde besmetting is de betrokken afdeling in isolatie geplaatst en blijven alle bewoners van de leefgroep vanaf nu zoveel mogelijk op hun kamer. Ze worden verder van dichtbij opgevolgd en alle nodige hygiëne- en preventiemaatregelen worden ook verder strikt opgevolgd. “Er werd breed getest, waardoor we een zicht hebben op welke bewoners met symptomen al dan niet besmet zijn. Dit zorgt ervoor dat er zeer gericht te werk kan worden gegaan.”

“WZC Ter Berken is gespecialiseerd in de psycho-geriatrie, wat zeker nog een extra uitdaging betekent voor onze medewerkers. Het is geen evidentie om bijvoorbeeld een bewoners met verregaande dementie te isoleren op de kamer. Gelukkig zijn we goed voorbereid en hebben we een duidelijk plan van aanpak waarop we kunnen terugvallen. Ook de ervaringen vanuit WZC De Zilverberg, waar een eind geleden een besmetting werd vastgesteld, zorgt ervoor dat we kunnen terugvallen op de praktijkkennis van het zorgpersoneel dat daar al een tweetal weken succesvol functioneert binnen strikte quarantainemaatregelen. Onze medewerkers weten wat te doen en blijven ook in deze niet evidente context het beste van zichzelf geven”, laat Bart Wenes verder weten. “Voor medewerkers die nood hebben aan een luisterend oor werd in Motena ook een steuntelefoon opgestart. Therapeuten van therapeutisch zorgpunt N staan voor hen klaar om ondersteuning te bieden bij vragen, angsten, … en er zo voor te zorgen dat er niet enkel aandacht is voor de fysieke, maar ook voor de mentale gezondheid van onze medewerkers.”

Alle familieleden van de bewoners van de leefgroep en medewerkers zijn verwittigd. Net als de huisartsen, de CRA (Coördinerend en Raadgevend Arts) van het woonzorgcentrum, de Roeselaarse Taskforce en de dienst infectiebestrijding van de overheid.

Thuiszorgdiensten

Onder de verschillende klanten van onze thuiszorgdiensten werden ook een aantal besmettingen vastgesteld. Deze klanten zijn thuis in quarantaine. De medewerkers van onze thuiszorgdiensten zijn op de hoogte van deze besmettingen en beschikken over het nodige beschermingsmateriaal en de nodige richtlijnen om onze dienstverlening op een veilige manier uit te rollen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier