Corona: wat is het verschil met een gewone griep en hoe herken je de symptomen

© NurPhoto via Getty Images
Redactie KW

Hoe kun je nu herkennen of je het coronavirus te pakken hebt? Wie vermoedens heeft, belt best de dokter en gaat niet in de wachtzaal zitten.

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten. Ze hoesten of kampen met kortademigheid en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Eigenlijk zowat de symtomen van de gewone griep. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen.

Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Wie vermoedt dat hij/zij corona heeft, moet niet naar de dokter snellen, maar zich gewoon telefonisch bij de huisarts melden. Die zal vragen stellen over de ernst van de klachten en vervolgens je al dan niet doorverwijzen naar een ziekenhuis.

Mondmaskers hebben weinig zin

Maar beter dan corona te detecteren, is het vermijden. Wat kun je nu doen om het virus niet op te scharrelen. Ten eerste is de handhygiëne erg belangrijk. Handen wassen doet je best met water en zeep of ontsmetten met een handgel op basis van alcohol. Ten tweede is er de hoesthygiëne: als je niest, bedek je mond en neus dan met een wegwerpzakdoek en gooi die daarna weg. Geen wegwerpzakdoek? Nies dan tegen je arm, niet in je handen. Vermijd ook nauw contact met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen, dus mensen die hoesten en niezen. En mondmaskers? Die hebben weinig zin. Ze dienen om anderen een beetje te beschermen als je zelf besmet bent, maar kunnen geen besmetting via inademing voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier