Corona verhindert priesterwijding van Gildas Cambia: “Ik voel me hier al helemaal thuis”

Diaken Gildas Cambia in de tuin van zijn woning in de Roger Van Steengbruggestraat. © DJW
Redactie KW

Wie in nog coronavrije tijden regelmatig een misviering bijwoonde in de dekenale kerk of in de kerken van De Jager, Nieuwenhove of ‘t Gaverke zal zeker gemerkt hebben dat de priester assistentie kreeg van Gildas Cambia (37), sinds enige tijd de nieuwe diaken in de stad. Normaal gezien had hij al op zondag 7 juni zijn priesterwijding van de Brugse bisschop Lode Aerts gekregen, maar corona verhinderde dat.

Nu wacht de 37-jarige Gildas Cambia in zijn woning in de Roger Van Steenbruggestraat op de dag dat hij eindelijk de priestersoutane mag dragen. De datum ligt nog niet vast, maar dat zal na de grote vakantie gebeuren, in de dekenale kerk in het centrum. Daarmee zal hij dan een lang roepingsverhaal hebben afgerond, dat begon in zijn West-Afrikaans thuisland Benin.

“Thuis ben ik christelijk opgevoed, was ik misdienaar, lid van katholieke jeugdbewegingen en volgde ik retraites bij de Franciscanen”, zegt Gildas Cambia. “Dat allemaal vormde de basis voor mijn roeping, die definitief werd toen ik in 1997 mijn priesteropleiding startte in het Klein Seminarie Saint-Pierre in Boukombé bij de Witte Paters, afkomstig uit Frankrijk. Ik was toen 14 jaar. Dan volgden vele jaren van opleiding, studies filosofie en theologie, waardoor ik ook het seminarieleven leerde kennen. Wat mij uiteindelijk mijn titel van licentiaat filosofie opleverde.”

Nederlands geleerd

Via de Paters Augustijnen, die hij in Benin had leren kennen, kwam Gildas in 2012 in Gent terecht. Anderhalf jaar later ging het richting Brugge, waar hij zich dankzij toenmalig bisschop Jozef De Kesel mocht inschrijven aan het Grootseminarie. Intussen leerde hij ook Nederlands, een taal die hij nu heel goed beheerst. “Nederlands is absoluut niet makkelijk. In het begin was het wennen, goed luisteren en woorden leren. Dat was de basis. Nu verloopt het al heel vlot: de Waregemnaars begrijpen mij en ik begrijp hen.”

Ik hoop straks ook pastoraal begeleider te worden bij een lokale jeugdbeweging

“In afwachting van mijn priesterwijding assisteer ik bij misvieringen in een viertal kerken in Waregem. Ik help de priester aan het altaar, ben betrokken bij de vormselcatechese, mag dopen en ben verbonden aan de dekenij. Daarnaast doe ik ook aan ziekenbezoek, zeker in deze coronatijden. Ook huisbezoeken staan op mijn programma. Kortom: ik wil mij zo vlug mogelijk integreren in Waregem. Ik woon hier graag, voel mij er thuis. Straks hoop ik zelfs pastoraal begeleider te worden bij een lokale jeugdbeweging.”

Familie bij wijding?

Voor hij in Waregem kwam wonen, was Gildas actief in Kortrijk, onder andere in het AZ Groeninge en bij de Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge. “In Waregem verbleef ik eerst enkele maanden in het klooster van de Paters Oblaten in de Processiestraat. Nu beschik ik over een mooie woning in de Roger Van Steenbruggestraat. Ik vind het hier echt gezellig, dicht bij het stadscentrum ook.”

“Met de thuisbasis in Benin heb ik heel regelmatig contact. Met mijn ouders, mijn twee zussen en drie broers. Moeder en een zus kwamen naar België voor mijn diakenwijding. Zij keken zich de ogen uit. Ik hoop ze ook te verwelkomen wanneer bisschop Lode Aerts mij tot priester wijdt”, besluit Gildas Cambia.

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier