Corona-uitbraak in woonzorgcentrum Warmhof in Maldegem

Woonzorgcentrum Warmhof© AVH
Woonzorgcentrum Warmhof© AVH
Arno Van Haverbeke

In Maldegem is het woonzorgcentrum Warmhof geconfronteerd met een uitbraak van covid-19. Er zijn ongeveer 45 van de 119 bewoners besmet met het virus, naast 28 medewerkers. “Alle hulp is welkom”, zegt algemeen directeur Piet Vanwambeke.

Wzc Warmhof in Maldegem telt 119 bewoners. Een groepstest bij bewoners en medewerkers op 8 december detecteerde 15 positieve medewerkers en 35 positieve bewoners. Twee ervan liggen in het ziekenhuis. “De besmette bewoners zijn sinds zaterdag in een aparte afdeling ondergebracht, gescheiden van andere bewoners om hen optimaal te kunnen verzorgen”, vertelt burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD). Afgelopen maandag en dinsdag werden bijkomende testen gedaan. Na enkele sneltesten bleek dat nog eens vier patiënten positief testten. Bij het personeel zijn de laatste testresultaten al bekend en blijken nog eens elf medewerkers besmet te zijn. In totaal testten zo’n 28 medewerkers positief op het coronavirus.

Extra personeel gezocht

Het werk van de besmette medewerkers wordt vooral overgenomen door andere medewerkers van het rusthuis. “Een aantal medewerkers van Thuiszorg zijn bereid om het werk over te nemen en een aantal andere medewerkers zijn bereid om hun ‘minder urgent werk’ later terug op te pakken en nu in te springen”, zegt burgemeester Bart Van Hulle. Algemeen directeur van zorgbedrijf Meetjesland Piet Vanwambeke moet dus op zoek naar extra personeelsleden: “Intussen hebben we de hulp van het leger ingeschakeld. Zij hebben al bevestigd, maar zoeken nu uit hoe concreet die extra hulp eruit ziet. Ook in ziekenhuizen uit de buurt gaan we op zoek naar extra krachten, alle hulp is welkom.” “Het is jammer dat ons dit nu overkomt”, zegt Van Hulle. “Tot hiertoe zijn we altijd gespaard gebleven en nu dit. Dit is echt erg.” De burgemeester benadrukt dat alle voorschriften tot hiertoe altijd zijn gevolgd. “Het jammere is dat de infectie is gebeurd op de afdeling van demente bejaarden. Die mensen weten niet wat gaande is en knuffelen is er gangbaar.”

Verhuis

Bij de bewoners zijn woensdag 42 besmettingen vastgesteld. Vijf bewoners liggen in het ziekenhuis. “Maar drie patiënten komen terug, omdat de ziekenhuizen de toevloed niet aankunnen. De uitbraak overviel ons een beetje want slechts weinig bewoners en medewerkers vertoonden symptomen. We moeten snel schakelen en mensen verhuizen, dat is voor iedereen een zware logistieke opdracht en voor de bewoners een zeer vervelende zaak ”, vertelt Vanwambeke.

Woonzorgcentrum Warmhof mag zich dus aan hectische eindejaarsdagen verwachten. Het is er nu alle hens aan dek om zoveel mogelijk niet-besmette bewoners te scheiden van besmette personen. Bovendien moeten ook besmette medewerkers nog aan de bak: “Als die mensen geen symptomen vertonen en ze werken op een dienst met besmette mensen, vormt dat geen probleem. Ik kan ook niet anders, want ik kan niet zomaar 28 mensen missen terwijl het hier volle bak is”, besluit de algemeen directeur. (AVH/Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.