Corona-uitbraak in Machelen weer onder controle

Sfeerfoto van het voorbije kamp van Chiro Machelen. © Facebook Chiro Machelen
Redactie KW

De corona-uitbraak in Machelen is onder controle. Dat meldt een tevreden burgemeester Simon Lagrange nadat vorige week drie besmettingsbronnen werden vastgesteld in Machelen: bij Chiro Machelen, speelpleinwerking Machelen en in de horeca.

Na veel contactopsporing, coronatesten en quarantaine voor de getroffenen, kan de gemeente nu melden dat het virus zich niet heeft doorgezet in Zulte. De extra maatregelen voor verenigingen en horeca worden opgeheven.

In Zulte werden vorige week drie besmettingsbronnen van het coronavirus vastgesteld. Door de samenwerking met de lokale huisartsen kon het gemeentebestuur snel inspelen op de situatie. De risicocontacten werden opgespoord, getest en bleven in quarantaine. De gemeente nam ook bijkomende voorzorgsmaatregelen: de activiteiten van het verenigingsleven werden opgeschort en het gezelschap in horecazaken werd beperkt tot 4 personen per tafel.

Extra maatregelen

De beperking van activiteiten van het verenigingsleven sloeg vooral op de wekelijkse bijeenkomsten van verenigingen. Het geplande kamp van KSA Zulte moest niet op het laatste nippertje afgelast worden omdat dit om een afgesloten evenement op verplaatsing ging en al aan tal van extra regels voldeed.

“De extra maatregelen voor horeca en verenigingen beperkten tijdelijk het aantal risicocontacten tussen onze inwoners en de kans op verdere verspreiding van het virus in onze gemeente”, zegt burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte). “We zijn blij dat het virus zich niet verder heeft kunnen doorzetten. Dat is goed nieuws voor onder meer de herstart van de scholen volgende week.”

Herziening mondmaskerverplichting

De gemeentelijke veiligheidscel kwam dinsdag digitaal bijeen en besliste om de tijdelijke, bijkomende gemeentelijke maatregelen met onmiddellijke ingang op te heffen. Het verenigingsleven kan de activiteiten hervatten en de beperking van 4 personen aan 1 tafel in de horeca valt weg.

Burgemeester Lagrange: “Het is goed dat we de tijdelijke voorzorgsmaatregelen, die pijn doen aan ons verenigingsleven en horeca, minder dan een week later al opnieuw kunnen opheffen. Dat is het voordeel van snel ingrijpen. Als de situatie ook na de schoolstart positief blijft evolueren, zullen we ook de mondmaskerverplichting herzien.”

Voorafgaande goedkeuring

Vanaf 1 september openen ook de gemeentelijke zalen opnieuw. Het organiseren van activiteiten en kleine evenementen is vanaf dan weer mogelijk, mits voorafgaande goedkeuring door het gemeentebestuur en als ze op een veilige manier georganiseerd worden.

Het bestuur wil iedereen bedanken voor het begrip en de medewerking bij de situatie van afgelopen week. Het blijft belangrijk om bewust om te gaan met de aanwezigheid van het virus: contacten beperken, afstand houden, handen wassen, mondmasker dragen en bij de minste symptomen de huisarts contacteren. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier