Update
Corona-uitbraak onder het personeel van Brugs Centrum voor Illegalen

In de Refuge in Sint-Andries is er een uitbraak van corona vastgesteld onder het personeel. De beambten zijn onder quarantaine geplaatst, de zestien illegale vluchtelingen werden overgebracht naar andere gesloten centra in Merksplas en Steenokkerzeel. Het Centrum voor Illegalen Brugge sluit vanaf dinsdag tijdelijk de deuren.

Er is een felle corona-uitbraak in de Refuge in Sint-Andries.©narvikk Getty Images/iStockphoto
Er is een felle corona-uitbraak in de Refuge in Sint-Andries.©narvikk Getty Images/iStockphoto

De grootste besmettingshaard zit bij het personeel van de Refuge in Sint-Andries. Dat bevestigt Geert De Vulder, woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken. “Vrijdag zijn alle zestien bewoners en honderd personeelsleden op corona getest. Nu blijkt dat 42 beambten positief zijn. De Refuge gaat vanaf dinsdag dicht.”

Illegaal

Zes illegale vluchtelingen zijn in het weekend verhuisd naar andere gesloten asielcentra, de tien resterende vluchtelingen kregen vandaag een nieuw onderkomen. “Tijdelijk, want ze moeten zo snel mogelijk het land uit. Het gaat om illegale vluchtelingen die het bevel gekregen hebben om België te verlaten. Er zitten veel mensen bij uit het voormalig Oostblok, naast enkele Afrikanen”, zegt Geert De Vulder.

De honderd personeelsleden moeten nu zeven dagen verplicht thuis in quarantaine. De overgebrachte vluchtelingen uit Brugge worden in Merksplas en Steenokkerzeel aanzien als ‘nieuwe bewoners’ en moeten ook daar in aparte vleugels zeven dagen in quarantaine, vooraleer ze contact mogen hebben met andere vluchtelingen.

Brugge is een van de zes gesloten centra voor asielzoekers in ons land die onder het beheer staan van de Dienst Vreemdelingenzaken. Ook werknemers van externe firma’s moeten voor zeven dagen in quarantaine. De heropening van het Brugse centrum zal ten vroegste op 1 januari zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.