Corona trekt een streep door Romeins Weekend en Internationale Rommelmarkt

Het zal rustig zijn op 15 augustus. Voor de eerste keer sinds 1989 is er geen Internationale Rommelmarkt. (foto LIN)
Redactie KW

Het annuleren van het Romeins Weekend, dit jaar op zondag 31 mei en maandag 1 juni, hing al een tijdje in de lucht, maar werd dan definitief door de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om tot eind augustus grote evenementen te verbieden. Voor het eerst in 37 jaar wordt Oudenburg op 15 augustus een rustige stad, want er komt ook geen grote rommelmarkt. “Oudenburg zal dit missen”, zegt Dirk Jonckheere van de organiserende KWB.

Het team van het Romeins Archeologisch Museum en schepen van Cultuur Stijn Jonckheere zijn er het hart van in dat het Romeins Weekend dit jaar noodgedwongen is afgelast. “Met het thema Roma Intima. Liefde in het Oude Rome beloofde het een heel bijzondere en originele editie met veel leuke en goede ideeën te worden. Sinds vorig jaar werken we met een vast thema; dat was in 2019 Girlpower“, zegt cultuurfunctionaris Wouter Dhaeze.

Liefde

“Alle re-enactment groepen hadden speciaal voor deze editie leuke workshops of opvoeringen in het thema ‘Liefde en lichaamsverzorging’ klaargestoomd: Romeinse dokterspraktijk, massagesalon, taverne met liefdescocktails, kapsalon, opvoering van een Romeinse trouw met een Oudenburgs koppel, Romeinse zieneres … We zouden ook zorgen voor gidsbeurten voor onze tentoonstelling Roma Intima.

“En als klap op de vuurpijl zou er op beide dagen een opvoering zijn van een Romeinse blind date, waarbij we het stramien zouden volgend van het gelijknamige VTM-programma”, somt Wouter Dhaeze het programma op, dat op 31 mei en 1 juni honderden bezoekers naar de Arnoldusstad zou lokken.

“Behalve het boeken van de groepen en de catering – dit jaar zouden we werken met Oudenburgse foodtrucks – en het vastleggen van het programma, waren er nog geen verdere voorbereidingen getroffen. Het annuleren van het evenement heeft gelukkig geen financiële gevolgen voor ons”, aldus nog de cultuurfunctionaris.

Gladiatoren in 2021

“Volgend jaar komt er zeker opnieuw een Romeins Weekend. We hebben zelfs al ‘Gladiatoren’ als thema gekozen. Dit thema komt er naar aanleiding van de zomertentoonstelling over gladiatoren, waarin ook de film Het Houten Zwaard van Phalera Filmworks zal worden vertoond. De tentoonstelling komt over van Nederland en is ontwikkeld door de Corbulo Stichting”, blikt Stijn Jonckheere hoopvol vooruit.

15 augustus

Dat er dit jaar geen internationale rommelmarkt wordt georganiseerd, betekent voor de KWB een serieuze financiële aderlating. “We hebben gelukkig nog geen kosten gemaakt, maar we moeten ook inkomsten derven. Met onze winst steunen we jaarlijks goede doelen tijdens onze Tochten van Hoop eind van het jaar en betalen we het kerstdiner van Kerit. Dat komt nu op de helling te staan”, vertelt secretaris van KWB Dirk Jonckheere.

Ook de vele handelaars die van dit grootse evenement een graantje kunnen meepikken, zullen dit jaar een behoorlijk bedrag aan inkomsten missen. “Maar we hadden het voelen aankomen; daarom hebben we gewacht om publiciteit voor ons boekje op te halen”, zegt Dirk Jonckheere.

“De komende dagen zullen we nog alle standhouders en onze trouwe adverteerders van de afgelasting verwittigen. Onze 37ste rommelmarkt zal dus niet in 2020 zijn, maar in 2021. Toch zal ik het op 15 augustus niet kunnen laten om eens met de fiets het parcours af te rijden. Ja, wij en Oudenburg zullen de rommelmarkt missen”, besluit Dirk Jonckheere. (LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.