Het is een jarenlange traditie dat begin januari telkens een nieuw meisje tot Miss België gekroond wordt. Maar de coronacrisis deed de organisatie een drastische beslissing nemen: de nieuwe verkiezing wordt uitgesteld tot 27 maart 2021. "Een andere keuze hebben we momenteel niet", reageert de Waregemse organisator Darline Devos. "Op vandaag is het onduidelijk welke regels begin volgend jaar van kracht zullen zijn, er zijn nog te veel onzekere factoren."

De organisatie speelde al enkele jaren met het idee om de verkiezing iets later op het jaar te organiseren. "Nu zorgt de coronacrisis ervoor dat we deze beslissing sneller hebben moeten nemen. We hopen dat 27 maart haalbaar wordt en dat we dan opnieuw een mooie show mét veel publiek in de zaal kunnen organiseren."

Alle provinciale verkiezingen in De Panne

Het verloop van de provinciale verkiezingen wordt ook over een andere boeg gegooid. Vrijdag 11 september werd normaal de nieuwe Miss West-Vlaanderen verkozen, maar ook dit is uitgesteld. "We hebben ervoor geopteerd om alle provinciale verkiezingen in het Plopsa Theater in De Panne te laten plaatsvinden. Op zondag 20 september vinden alle Waalse verkiezingen plaats, een week later - zondag 27 september - is het de beurt aan de Vlaamse kandidates."

Darline Devos, organisator van Miss België., JOKE COUVREUR
Darline Devos, organisator van Miss België. © JOKE COUVREUR

Die zullen georganiseerd worden met een beperkt publiek per verkiezing. "Momenteel mogen we tweehonderd mensen verwelkomen, maar we hebben een uitzondering op de regel aangevraagd. Het Plopsa Theater is immers erg ruim en we hopen de meter afstand, die in de culturele sector van kracht is, te mogen hanteren. De meisjes zelf zullen zowel op het podium als backstage telkens voldoende afstand kunnen houden. Ook bij ons staat veiligheid voorop."

Het deelnemersveld is, ondanks de situatie, opnieuw groot. "We hebben weer 200 meisjes, evenveel als andere jaren. Miss België blijft populair."

Huidig Miss België Celine Van Ouytsel beleeft alvast een bizar jaar. "Haar carrière als Miss zal door de coronacrisis enkele maanden langer duren, maar het is allemaal erg vreemd. Hopelijk kunnen we eind 2021 opnieuw ons gebruikelijke parcours uit de kast halen."

Het is een jarenlange traditie dat begin januari telkens een nieuw meisje tot Miss België gekroond wordt. Maar de coronacrisis deed de organisatie een drastische beslissing nemen: de nieuwe verkiezing wordt uitgesteld tot 27 maart 2021. "Een andere keuze hebben we momenteel niet", reageert de Waregemse organisator Darline Devos. "Op vandaag is het onduidelijk welke regels begin volgend jaar van kracht zullen zijn, er zijn nog te veel onzekere factoren."De organisatie speelde al enkele jaren met het idee om de verkiezing iets later op het jaar te organiseren. "Nu zorgt de coronacrisis ervoor dat we deze beslissing sneller hebben moeten nemen. We hopen dat 27 maart haalbaar wordt en dat we dan opnieuw een mooie show mét veel publiek in de zaal kunnen organiseren."Het verloop van de provinciale verkiezingen wordt ook over een andere boeg gegooid. Vrijdag 11 september werd normaal de nieuwe Miss West-Vlaanderen verkozen, maar ook dit is uitgesteld. "We hebben ervoor geopteerd om alle provinciale verkiezingen in het Plopsa Theater in De Panne te laten plaatsvinden. Op zondag 20 september vinden alle Waalse verkiezingen plaats, een week later - zondag 27 september - is het de beurt aan de Vlaamse kandidates."Die zullen georganiseerd worden met een beperkt publiek per verkiezing. "Momenteel mogen we tweehonderd mensen verwelkomen, maar we hebben een uitzondering op de regel aangevraagd. Het Plopsa Theater is immers erg ruim en we hopen de meter afstand, die in de culturele sector van kracht is, te mogen hanteren. De meisjes zelf zullen zowel op het podium als backstage telkens voldoende afstand kunnen houden. Ook bij ons staat veiligheid voorop."Het deelnemersveld is, ondanks de situatie, opnieuw groot. "We hebben weer 200 meisjes, evenveel als andere jaren. Miss België blijft populair."Huidig Miss België Celine Van Ouytsel beleeft alvast een bizar jaar. "Haar carrière als Miss zal door de coronacrisis enkele maanden langer duren, maar het is allemaal erg vreemd. Hopelijk kunnen we eind 2021 opnieuw ons gebruikelijke parcours uit de kast halen."