Corona treft De Witte Koe zeer hard: ook bubbelfestijn afgelast

© CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Confrérie De Witte Koe, de Meense carnavalsvereniging, werd niet een maar twee keer door het coronavirus getroffen. Nadat hun eetfestijn werd geannuleerd, gaat nu ook hun bubbelfestijn op de schop. “Onbegrijpelijk dat we geen maaltijden aan huis mogen leveren” foetert Nancy Vanderperre, de ‘bazin’ van hun thuisbasis De Witte Koe.

Carnavalsverenigingen en feesten, het is een onlosmakelijk verbonden geheel. Het was dan ook een stevige streep door de rekening toen het coronavirus aan een rotvaart door het land trok. “Ons eetfestijn dat we op 11 juli hadden voorzien, ging vanzelfsprekend, niet door”, zucht Nancy. “We keken eerst de kat een beetje uit de boom en van zodra we merkten dat de pandemie in kracht verloor en dat de maatregelen werden versoepeld, gooiden we het plan om. Bubbels werden de manier waarop we allemaal veilig konden leren genieten en dus pasten ook wij ons aan. Ons eetfestijn werd ‘bluf in je bubbel’ versie, waarbij mensen hun maaltijd konden reserveren. Op 7 november zouden die dan ook allemaal aan huis worden geleverd, zodat er toch nog sprake kon zijn van een gezellig feest, dan wel op afstand. Het concept sloeg aan want we verkochten niet minder dan 350 maaltijden, een waanzinnig succes.”

Helaas kreeg de confrérie al snel het deksel op de neus en mochten ze hun bubbel-feest opbergen. “Het virus flakkerde opnieuw op en dus werden de maatregelen opnieuw verscherpt” gaat Nancy verder. “Allemaal te begrijpen natuurlijk en ergens waren we blij dat we ons hiertegen hadden bewapend, alleen kregen we van de burgemeester te horen dat ook dit niet zou doorgaan. Takeaway is tijdens deze coronacrisis bijna de norm geworden, alleen mag dit enkel door ‘professionals’ worden gedaan en dat zijn wij in de ogen van de wet niet.”

Veel solidariteit

Twee keer een streep door de rekening al kon de confrérie op de nodige solidariteit van iedereen rekenen. “Alle eters hadden hun maaltijd op voorhand al betaald en even hielden we ons hart vast” sluit Nancy af. “Uiteindelijk liet iedereen, nadat we hen het nieuws gaven, weten dat ze bereid zijn om te wachten en dat ze dus hun geld niet terug willen. Het is die solidariteit die ervoor heeft gezorgd dat we de moed niet hebben laten zakken. 23 januari wordt de nieuwe datum waarop we het eetfestijn in bubbels opnieuw zullen laten doorgaan, mocht het virus tegen die tijd al enigszins onder controle zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier