Corona slaat hard toe in wzc Ter Melle: 70 procent van de bewoners besmet

62 van de 90 bewoners in wzc Ter Melle zijn besmet met het coronavrius. © NOM
Redactie KW

Uit de coronatest die vorige week dinsdag werd afgenomen, bleek dat 62 van de 90 bewoners van wzc Ter Melle besmet waren.

Directeur Frank Claerhout is er niet over te spreken dat de uitslag zo lang op zich liet wachten. “Zaterdag om 23.11 uur liep die binnen… “Op die manier kun je geen beleid voeren. Morgen dinsdag wordt iedereen opnieuw getest. Ik houd mijn hart vast, want er is veel kans dat er nog een stijging zal volgen. Hopelijk krijgen we sneller resultaten via een ander labo in Gent.”

Er zijn intussen in het Heulse woon-zorgcentrum ook vijf bewoners covidgerelateerd overleden en 17 personeelsleden testten positief. Er verblijft één bewoner in het ziekenhuis en nog enkele op de cohortafdeling in Sint-Jozef in de Condédreef.

Cohortafdelingen

Drie van de vier afdelingen in Heule zijn nu als cohortafdeling ingericht. Het betekent dat enkel de benedenverdieping als coronavrij wordt beschouwd. Er mag geen vermenging van personeel zijn en niemand van het personeel gaat van beneden naar boven en vice versa.

Het was opvallend hoe Ter Melle in de eerste golf in april coronavrij kon worden gehouden. Tot half oktober enkele besmettingen vastgesteld werden en bezoek voorlopig voor enkele dagen opgeschort werd. Door het intussen toegenomen aantal gevallen werd er uiteraard geen nieuwe bezoekregeling ingevoerd en dat is ook nu het geval. Enkel raambezoek is nog mogelijk. Voor de rest zijn de families aangewezen op telefoon, skype en andere communicatiemiddelen.

Nood nog steeds hoog

Van de 450 bewoners in de rusthuizen van Zorg Kortrijk (met naast Ter Melle Sint-Jozef Kortrijk, De Weister Aalbeke, Biezenheem Bissegem en De Zon Bellegem) hebben nu 10 à 15% van de bewoners de besmetting opgelopen.

Hoewel het aantal besmettingen in België in het algemeen licht dalend zou zijn, is dat ook nog niet te merken in AZ Groeninge. In het Kortrijkse ziekenhuis zijn 17 operatiekamers ingericht voor covidpatiënten en worden een 50-tal personeelsleden van het operatiekwartier ingezet in de covidafdelingen. (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier