“Corona Quarantaine? Dat bestrijden we toch met een flinke dosis Rock ‘n Roll?!”

Frans rockt nog steeds. © CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Isolatie, afzondering en quarantaine. Tijdens deze periode van Corona-maatregelen regent het woorden die even gruwelijk zijn als ze klinken. Voor de bewoners van rust- en verzorgingstehuizen is de impact des te groter. “Corona Quarantaine? Dat bestrijden we toch met een flinke dosis Rock ‘n Roll?!” Geertrui Coppens is alvast bereid het virus naar de muzikale jachtvelden te verbannen!

“Rien de rien of hebben jullie een ander voorstel?” Neen, we zijn geen getuige van een themanamiddag in een of ander variété theater. Met een gitaar, versterker en een micro staan we te midden de binnenkoer van het woonzorgcentrum Groenhof in Menen. De weerselementen zijn er niet naar en de hemelsluizen worden geopend. “Dan toen we toch gewoon een jas aan?” Geertrui Coppens, de bezielster van het Old’s Cool project geeft zich alvast niet gewonnen wanneer de zoveelste regenbui zich laat gelden. De Oostvlaamse, met West Vlaamse verankering, is een graag geziene gast in het woon- en zorgcentrum. In normale periodes fleurt ze met de regelmaat van de klok de centrum op met de geluiden van een gitaar en heel wat zang. Van klassiekers tot de hardere materie, zoals ACDC, de inwoners van Groenhof zingen luidkeels mee. “Het Coronavirus is een gruwelijk iets maar toekijken hoe die mensen hier opgesloten zitten, mijn hart breekt keer op keer”. Geertrui praat, terwijl ze de kijk- en zing lustige oudjes entertaint. “Met ons project Old’s Cool brachten we telkens wat animo in dergelijke centra. Het bleef niet bij zang alleen want ook humoristen zoals Gunter Lamoot kwamen hier al een show geven. Het is niet omdat die mensen al een zekere leeftijd hebben en hier wonen, dat ze afgeschreven zijn. Het zijn best wel nog hippe rakkers!”

Geertrui geeft zich volledig.
Geertrui geeft zich volledig.© CL

Haar stelling wordt meteen kracht bij gezet door Frans, de rebel binnen in het centrum. De zorgverstrekkers hebben de grootste moeite om hem binnen te houden want voor Frans is het duidelijk: wanneer de gitaren zich laten horen, moet deze oude rocker zijn benen strekken! “Frans is een knap voorbeeld van de reden waarom we dit alles doen” gaat Geertrui verder. “Het leven in een zorgcentrum is vaak al erg gelimiteerd, met de Corona-maatregelen lijkt het wel alsof die mensen in een aquarium leven. Ook ons Old’s Cool initiatief werd meteen afgevoerd want iedereen die niet in het centrum werkt, mag er niet meer in. Als het binnen niet kan, dan doen we het toch gewoon buiten!”

De aanpassing aan het concept wordt door de inwoners van het Groenhof alvast erg gesmaakt. Allen namen ze plaats aan de ramen, die de binnenkoer omringen en werden ze van teksten voorzien. Wanneer Geertrui de micro vast neemt, is de concentratie bij de oudjes bijna proefbaar. Luidkeels zingen ze mee met de Vlaamse en Engelse klassiekers en ook voor de Franse chansons is er nog plaats.

Johan geniet met volle teugen.
Johan geniet met volle teugen.© CL

Johan Gantois (62) bekijkt het scenario, overduidelijk geëmotioneerd, vanop de binnenkoer. “Mijn mama woont hier” horen we. “Ik was hier dus een vaste gast en ben uiteindelijk ook aan de slag geraakt als vrijwilliger. Ik ken alle mensen hier en van de ene dag op de andere was het afgelopen. Mijn mama bezoeken kan enkel nog achter glas en ook wanneer de andere bewoners een praatje willen slaan, wordt het moeilijk. Wat Geertrui hier doet is ronduit fenomenaal. Het is echt een hondenweer en toch staat ze hier, met een gitarist, om iedereen te entertainen. Dit is toch gewoonweg schitterend?”

https://www.youtube.com/watch?v=JTUdWDnc9WQ

Of het concept nog een vervolg krijgt, is op dit ogenblik koffiedik kijken. “Ik hoop vooral dat de maatregelen snel een einde zullen kennen” sluit Geertrui af. “Mochten ze toch nog blijven duren, dan vinden we heus wel manieren om iedereen te plezieren”.

(CL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier