Corona-overlever Philippe Vanbiervliet zamelt 180.000 euro in voor revalidatietoestel voor UZ Gent

Philippe met de twee schilderijen van kunstenaar Koen Vanmechelen, waarvan telkens 100 exemplaren verkocht werden tegen 900 euro het stuk voor het goede doel. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Nadat Philippe Vanbiervliet bijzonder hard door het coronavirus werd getroffen en 29 dagen in kunstmatige coma lag, volgde nog een intense periode in het revalidatiecentrum van het UZ Gent. “Daar werd ik zo goed geholpen door de artsen, kinesisten en ergotherapeuten dat ik iets wilde terug doen.” Dat ‘iets’ werd een peperduur revalidatietoestel van 180.000 euro, dat Philippe onder andere dankzij een kunstveiling kon schenken.

Philippe Vanbiervliet is een man voor wie het in het leven steeds voor de wind leek te gaan. Hij was jarenlang zaakvoerder van een door zijn grootvader in 1923 in Kortrijk opgericht petroleumbedrijf en werkte er zelfs na een overname nog, tot in januari van dit jaar. In 2004, na de overname van zijn bedrijf, ging hij zich in Knokke vestigen; de badplaats waar hij jarenlang als kind en jongeman de zomervakantie doorbracht. Philippe geniet in zijn tweede thuis van kunst en gaat ook graag een partijtje golfen.

Maar aan dat mooie leven kwam een einde in oktober 2020. De man werd bijzonder zwaar getroffen door het coronavirus en belandde in het plaatselijke ziekenhuis AZ Zeno, waar hij in een kunstmatige coma werd gebracht. “Ik was er zo slecht aan toe dat ik al na anderhalve dag naar het gespecialiseerde UZ Gent werd overgebracht. Daar heb ik maar liefst 29 dagen ononderbroken in coma gelegen”, vertelt Phililppe. “Ik had er onder meer te kampen met een darmbloeding, nierblokkage en extreem hoge koorts. Tot drie keer toe hebben de dokters mijn vrouw en kinderen verwittigd, omdat het er zo slecht uitzag dat ze vreesden dat ik het niet zou halen. Maar op de een of andere manier sloeg ik me er telkens door. Ik herinner me van tijdens die coma erg bizarre nachtmerries, waarbij ik op een cruiseboot zat of mee reed met een toeristenkoets in Brugge, zonder goed te weten wat ik daar deed…”

Revalidatiecentrum

Toen Philippe uiteindelijk uit zijn coma kwam, verbleef hij nog twee weken op de afdeling intensive care en aansluitend nog een tijdje op de zogenaamde ‘mid care’. “Op 23 december van dat jaar mocht ik naar het revalidatiecentrum van het UZ Gent. Na het ontwaken uit de coma kon ik zo goed als niets meer: eten, spreken, wandelen, plassen,… Niets lukte nog en daar ben ik toch wel erg somber door geweest”, herinnert Philippe zich nog goed. “Maar in het revalidatiecentrum ging een hele wereld voor me open. Ik werd er geraakt door de wilskracht en de zware strijd van de revaliderende mensen. En zeker ook door de professionaliteit van de artsen, de kinesisten en ergotherapeuten. Ze stuwden me echt vooruit. Na maandenlang oefenen kon ik beetje bij beetje weer stappen, spreken, eten, fietsen en zelfs golfen. 3 mei 2021 was mijn laatste dag in het revalidatiecentrum.”

Philippe zag in het revalidatiecentrum ook een opmerkelijk maar ongebruikt toestel staan: een soort loopband met lichaamsondersteuning. “Ik vroeg aan mijn begeleiders waarom dat toestel niet gebruikt werd. Ze zeiden dat het defect was, dat er geen wisselstukken voorhanden waren en dat er wegens al veel andere investeringen geen geld was voor een nieuw exemplaar”, vertelt Philippe. “Ik werd er zo goed behandeld dat ik iets wilde terug doen voor het revalidatiecentrum en de mensen die er elke dag het beste van zichzelf gaven. Dus vroeg ik hoeveel zo’n nieuw toestel, met onderhoudscontract, zou kosten. Dat bleek 180.000 euro te zijn.”

Geld inzamelen

Philippe klopte aan bij vrienden en kennissen en kon al vlug mooie bedragen inzamelen, maar het ging toch minder vlot dan verhoopt. “Ik had ook met mijn goede vriend en galeriehouder Guy Pieters gesproken. Hij kwam met het voorstel om de bekende kunstenaar Koen Vanmechelen speciaal voor de gelegenheid twee mooie offsetprints te laten maken, elk op een gelimiteerde oplage van 100 exemplaren, door de kunstenaar genummerd en gesigneerd en te koop aangeboden voor 900 euro”, zegt Philippe. “Dat was zo’n succes dat we al vlug het benodigde budget hadden ingezameld. Ik ben erg blij dat ik zo het revalidatiecentrum kon helpen. Bovendien ga ik binnenkort in overleg om te kijken of ik ook iets kan betekenen als vrijwilliger in het centrum.”

Lees meer over: