Corona leidde in 2020 niet tot oversterfte in Torhout

Niettegenstaande de corona-overlijdens in het woonzorgcentrum Sint-Augustinus (foto) stierven er in 2020 niet meer mensen in Torhout dan in andere jaren. Gelukkig geen oversterfte dus.©Johan Sabbe
Niettegenstaande de corona-overlijdens in het woonzorgcentrum Sint-Augustinus (foto) stierven er in 2020 niet meer mensen in Torhout dan in andere jaren. Gelukkig geen oversterfte dus.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

De alarmerende cijfers inzake oversterfte als gevolg van het coronavirus mogen niet veralgemeend worden. Wat voor grote steden zoals Brussel geldt, geldt lang niet altijd voor kleinere. Zo leidde corona in 2020 niet tot oversterfte in Torhout, zo blijkt.

Oversterfte betekent het aantal extra overlijdens in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren. In Brussel, dat relatief meer mensen uit de lagere sociale klasse telt die doorgaans dan nog klein of dicht opeengepakt wonen, heeft corona het felst om zich heen gegrepen. Mensen in kansarmoede lijden sowieso vaker aan chronische ziekten en sterven daardoor sneller aan het gevreesde virus. Gevolg: een opvallend grote oversterfte dit jaar in de hoofdstad, net als gemiddeld in Wallonië trouwens.

Voorzichtig zijn met de cijfers

En Torhout? Torhout ontspringt de dans. Daar is burgemeester Kristof Audenaert uiteraard blij om. “Geen oversterfte in onze stad, zo tonen de cijfers aan”, zegt hij. “Het aantal overlijdens draaide de voorbije jaren telkens rond de 200 en dat was in 2020 niet anders. Ik heb de cijfers tot en met 18 december. In 2017 stierven er 215 Torhoutenaren, in 2018 waren dat er 199 en vorig jaar 205. Welnu, dit jaar zijn het er over dezelfde periode 202. En dit niettegenstaande het feit dat er in ons woonzorgcentrum Sint-Augustinus toch een aantal mensen aan corona overleden zijn. Geen oversterfte in Torhout, gelukkig maar.”

Dat er geen extra overlijdens te betreuren vielen, kan voor een stukje te maken hebben met minder verkeer als gevolg van de lockdowns en het telewerk. Want minder verkeer betekent minder zware ongevallen en dus ook minder slachtoffers. Maar de invloed daarvan op het dodental is sowieso beperkt. Het geeft aan hoe voorzichtig je moet zijn met cijfers die voor een heel land of zelfs de hele wereld gegeven worden.

Nog niet veel lockdownbaby’s geboren

Nog opvallend: weinig of geen lockdownfeestjes of strafbare bijeenkomsten komen in Torhout aan de oppervlakte.

“Niet omdat de politie laks zou zijn of zo”, zegt de burgemeester. “Veel eerder omdat de meeste mensen uit onze stad zich aan de regels houden. In de zone Kouter is het aantal processen-verbaal niet opmerkelijk hoger dan anders. We houden zeker geen heksenjacht, maar zien er wél op toe dat de regels worden nageleefd. Dat geldt uiteraard ook tijdens de eindejaarsperiode.”

En het aantal geboorten in 2020? Dat is niet fors gestegen. “Maar nog niet alle lockdownbaby’s zijn geboren”, lacht de burgemeester. “In 2019 telden we 167 Torhoutse geboorten en nu zijn het er 173.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier