Corona: Kortrijk verbiedt alle activiteiten en evenementen tot en met eind maart

Olaf Verhaeghe

Het Kortrijkse stadsbestuur heeft donderdag beslist om alle activiteiten, manifestaties en evenementen in openbare gebouwen en op openbare markten en pleinen tot en met 31 maart te verbieden. De bijkomende maatregelen kaderen in de strijd tegen de verspreiding van corona.

“Om verdere verspreiding tegen te gaan, komt er nu bij burgemeestersbesluit een verbod op alle activiteiten, manifestaties en evenementen op de openbare markten en pleinen en in de openbare gebouwen en de daaraan verbonden openluchtinfrastructuur van de Stad Kortrijk”, duidt burgemeester Vincent Van Quickenborne de aanpak. “Deze maatregel treedt in werking vanaf vandaag 12 maart 18 uur tot en met 31 maart 2020. De gewone dienstverlening vanuit de stad blijft wel gegarandeerd. Het stadhuis blijft dus open.”

Voor gelijkaardige activiteiten, evenementen en manifestaties die plaatsvinden in private gebouwen raden we de organisatoren sterk aan om alles af te gelasten. Het stadsbestuur volgt de situatie op de voet.

Maar wat is er juist allemaal afgelast en welke gebouwen zijn dicht? Een overzicht:

Woordfestival Memento, gepland op 20 en 21 maart, wordt geannuleerd. Net als alle infosessies over stadsprojecten zoals HOV Doorniksewijk, RUP Lange Munte en masterplan V-TEx. Ook straatfestival La Rue en Rose is afgelast.

Tot en met eind 31 maart wordt ook de wekelijkse maandagmarkt geannuleerd. Net als andere cultuurhuizen annuleert Schouwburg Kortrijk alle geplande voorstellingen. Zo gelast ook Muziekcentrum Track is alles af. De bibliotheken, zowel de centrale stadsbib als de buurtbibliotheken, zijn sinds donderdagavond 18 uur dicht. Net als alle ontmoetingscentra in het centrum en de deelgemeenten. Depart en Tranzit annuleren alle activiteiten, de Budafabriek is dicht en De Warande sluit vanaf vrijdag. Alle overnachtingen en evenementen worden geschrapt. Ook de musea van de stad sluiten hun deuren.

Kortrijk wil geen risico nemen en vaardigde gisteren al een bezoekersverbod af voor de woonzorgcentra van de stad. Vanuit @llemaaldigitaal wordt bekeken om tablets in te zetten om via Skype contact te houden met de vrienden en familie. Alle wijkcentra, de lokale dienstencentra zijn gesloten tot en met 13 april. Wie zich inschreef voor een maaltijd kan die deze week afhalen in de wijkcentra. Vanaf volgende week maakt het OCMW thuislevering mogelijk.

Budascoop vertoont sinds donderdagavond geen films meer, Hoeve te Coucx sluit en ook de toonmomenten van het Conservatorium, de tentoonstelling en de modeshow van de Academie worden geannuleerd. De lessen blijven wel doorgaan.

Wat de sportactiviteiten in de stad betreft, schept de stad duidelijkheid. In samenspraak met Lago werd beslist om vanaf vrijdag alle zwembaden te sluiten. Kortrijk Weide blijft dus dicht tot en met 31 maart. De sportcentra van de stad, zowel indoor als outdoor, sluiten eveneens tot die datum.

Qua dienstverlening blijft het stadhuis en het sociaal huis open. Net als de Deelfabriek. Ook de containerparken blijven beschikbaar. “We gaan nu eerst bekijken hoe we personeelsleden maximaal intern kunnen heroriënteren”, aldus de burgemeester nog. Meer weten? Alle maatregelen die de stad Kortrijk tot nu toe nam, vind je terug via www.kortrijk.be/nieuws/coronavirus.

Bezoek koningin Mathilde aan De Kindervriend afgelast

Het geplande bezoek van koninging Mathilde aan MFC De Kindervriend in Rollegem van vrijdagvoormiddag is afgelast. Dat heeft het Paleis donderdag laten weten. Het risico is te groot.

Universiteiten en hogescholen

De infodag van hogeschool Howest die op zaterdag 14 maart gepland stond, is geannuleerd. Ook de opening van een nieuw labaan Kulak en het berenhospitaal aan de Kortrijkse universiteitscampus van KU Leuven gaan niet door.

De lessen in aula’s zijn voorlopig opgeschort en worden vervangen door online alternatieven. Ook extracurriculaire activiteiten op de campussen worden geschrapt. Dat maakten de onderwijsinstellingen woensdag al bekend.