Corona-kliklijnen zijn een stap te ver voor CD&V, aldus Brugs Kamerlid Franky Demon

Franky Demon ziet het wantrouwen groeien door de kliklijnen aan de kust. © (foto SR)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het debat over welke technieken geoorloofd zijn om de maatregelen in de strijd tegen coronabesmetting te doen handhaven, komt op gang. Brugs schepen en CD&V-Kamerlid Franky Demon spreekt zich alvast uit tegen kliklijnen. “Kliklijnen doen het wantrouwen tussen mensen toenemen en dat is het laatste wat we nu nodig hebben”, stelt Demon.

Het inzetten van drones met warmtedetectie, woonstbetredingen om ‘lockdownparty’s’ vast te stellen en kliklijnen waarop de burgers de politie kunnen informeren over buurtbewoners die zich niet geheel aan de maatregelen houden. De politiediensten sparen duidelijk kosten noch moeite om de maatregelen te doen handhaven. Zeker voor wat het verhinderen van de aanwezigheid van niet-bewoners en tweede verblijvers aan de kust betreft worden de grote middelen ingezet.

Zo liet de woordvoerster van de politiezone Westkust verstaan dat de politie de mensen die hen contacteren met informatie over tweede verblijvers, die er niet zouden mogen zijn, bijzonder dankbaar is. Vooral op dat laatste punt, de zogenaamde ‘kliklijnen’, komt nu kritiek; ook vanuit politieke hoek. Zo liet Brugs schepen en CD&V-Kamerlid Franky Demon verstaan problemen te hebben met het aanmoedigen van mensen om hun buren of buurtbewoners op die manier aan te geven.

Solidariteit

“Zo’n kliklijnen zijn voor CD&V echt een stap te ver”, stelt Franky Demon. “We zijn zeker voorstander van de tijdelijke beperkende maatregelen maar het is aan de politie om daarop controle uit te voeren. De politie verhindert samenscholingen en doet controle op lockdownfeestjes én ze doen dat goed. Maar we moeten er in deze tijden wel op toezien dat we niet te ver gaan. En het installeren of aanmoedigen van heb gebruik van verklikken of kliklijnen gaat voor CD&V te ver. Ten eerste zorgt het goede werk van de politie er al voor dat overtreders snel tot de orde geroepen worden. Ten tweede dreigen kliklijnen het wantrouwen tussen mensen te doen toenemen.”

“In deze moeilijke tijden is dat het laatste wat we kunnen gebruiken. We hebben juist nood aan solidariteit tussen de mensen. En deze solidariteit is er. Daarnaast is het ook buiten proportie om iedereen op te roepen naar een kliklijn te bellen voor dergelijke overtredingen. Het proportionaliteitsbeginsel kan hier zeker in vraag gesteld worden.”

Intussen lieten ook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten en N-VA kopstuk Theo Francken dat ze van mening zijn dat kliklijnen, maar ook drones met warmtecamera’s, te ver gaan. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier