Corona kan wat twee wereldoorlogen niet lukte: Brugse Belofte gaat niet door

De Brugse Belofte gaat dit jaar niet uit. © Davy Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De Brugse Belofte gaat niet door. Die optocht vindt al sinds 1304 elk jaar op 15 augustus plaats, behalve tijdens de Beeldenstorm en de Franse overheersing. Zelfs tijdens beide wereldoorlogen ging de processie – stiekem – door. Het coronavirus is de spelbreker.

Het organiserend comité heeft in samenspraak met het Brugse stadsbestuur beslist om de Brugse Belofte dit jaar niet te laten uitgaan. “Uiteraard vinden we dit allemaal jammer, maar de veiligheid en gezondheid van iedereen blijven prioritair”, zegt Jean Luc Meulemeester van de organisatie.

Als reden geeft hij op dat het quasi onmogelijk is om voldoende afstand te houden, zowel tijdens de voorbereidingen als de optocht zelf. Bovendien is het heel moeilijk om in de huidige omstandigheden historische taferelen uit te beelden. “In de middeleeuwen droegen de mensen geen mondmaskers”, klinkt het.

Kaars van 36 pond

De Brugse Belofte trekt al sinds 1304 elk jaar op 15 augustus door de Brugse straten, om uiteindelijk een kaars te offeren aan Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Potterie. Dat doet de processie ter herdenking van de strijd die heel wat Bruggelingen in 1304 voerden tegen de Franse koning en zijn leger.

De vrouwen en moeders van de Brugse strijdkrachten beloofden elk jaar een kaars van 36 pond te offeren als hun echtgenoten en zonen heelhuids terugkeerden van het slagveld. Iets dat ze sindsdien elk jaar doen, op een paar uitzonderingen na.

In beperkte kring

Alleen ten tijde van de Beeldenstorm in de zestiende eeuw en de Franse overheersing in de achttiende eeuw werd de belofte, voor zover geweten, niet uitgevoerd. Tijdens de beide wereldoorlogen wel, in het grootste geheim. Het coronavirus slaagt dus in wat beide wereldoorlogen niet lukte…

“Wel werd beslist om de kaars te offeren in zeer beperkte kring, zodanig dat de belofte kan worden uitgesproken. Het is meteen een smeekbede opdat Maria zou tussenkomen om te helpen in deze moeilijke tijd”, zegt Jean Luc Meulemeester.

Jaar zonder processies

“Het wordt een jaar zonder processies voor Brugge”, reageert schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V), die de beslissing om te annuleren de enige juiste noemt. “Ik roep alle Bruggelingen nu al op om in 2021 massaal aanwezig te zijn op 15 augustus, om zo ons Brugs erfgoed een hart onder de riem te steken. Dan valt het feest van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopening op een zondag en wordt het werkelijk een hoogfeest voor Brugge.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier