Corona is ramp voor Peace Village Mesen: “6.500 overnachtingen kwijt”

De plannen voor de bouw van een nieuwe zaal en amfitheater staan nu op de helling. © Eric Flamand
Redactie KW

Peace Village Mesen zag door de coronamaatregelen alle schoolgroepen voor deze en volgende maand afzeggen. “We zijn 6.500 overnachtingen kwijt”, zegt directeur Matti Vandemaele. De plannen voor de bouw van een nieuwe zaal en amfitheater worden nu ook op de helling gezet.

Na Pasen zou in Peace Village gestart worden met de bouw van een derde ontmoetingszaal. “We merkten dat er bij aanwezigheid van diverse groepen niet iedereen een afzonderlijke stek had en dat was wel gewenst. Aan de zijkant van het bouw aanpalend aan het voetbalveld planden we het nieuwe gebouw met een capaciteit van 100 personen. Het zal gaan over containerbouw waarbij modules tegen mekaar worden geplaatst om zo één geheel te vormen. Wanneer de bouw nu zal starten, is een vraagteken.”

Verjaardag in mineur

Peace Village voorziet straks ook een amfitheater voor 100 personen. “Een plek om te luisteren en te kijken”, weet de directeur. “Gezien het tijdens een bouwperiode steeds moeilijk is om met straffe deadlines te werken, had ik nog geen programmatie voorzien voor dit amfitheater.” Een opening van de nieuwe zaal was wel al gepland en was voorzien voor 7 juni. “Een belangrijke datum. Stad Mesen werkte een programma uit voor de herdenking van de Mijnenslag en aansluitend zou dan het gebouw in gebruik genomen worden. 7 juni is ook de datum van de eerste steenlegging in 2005. Een jaar later dan ging ons jeugdverblijfscentrum open. Het wordt alvast een 14de verjaardag in mineur.”

Openen in september

De voorbije jaren werd Peace Village al geconfronteerd met de aanslagen in Brussel en Parijs en de brexit. “Corona is nog van een andere orde. We kunnen wellicht pas openen in september. En van maart tot september moeten we onze omzet realiseren.” Matti Vandemaele hoopt dan ook op de nodige overheidssteun. “Anders gaan wij en gelijkaardige verblijfscentra in Vlaanderen over kop. Om de sector te verdedigen, werd dan ook de vakvereniging de Koepel voor Onafhankelijke Jeugdverblijfsubsidies opgericht.” Peace Village krijgt afhankelijk van de evolutie van de coronacrisis mogelijks een nuttige invulling als schakelzorgcentrum voor coronapatiënten. Eerder dit jaar verbleven een 100-tal asielzoekers in het centrum. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier