“Corona is de hel voor wie niet ziet”

© Davy Coghe
Redactie KW

Voldoende afstand van je medemens houden, is de regel in deze crisis. Maar wat als net de aanraking een cruciaal zintuig is? Voor blinde en slechtziende mensen is het leven anno corona nog zwaarder. Dat ervaart ook netwerkdirecteur Jan de Smedt van Licht en Liefde, die zich bovendien zorgen maakt over de algemene werking van zijn organisatie. “Wij zijn afhankelijk van giften. Onze financiering valt nu stil.”

Licht en Liefde biedt over heel Vlaanderen ondersteuning aan blinde en slechtziende mensen. Van psychosociale bijstand tot het aanleren van technieken. Van aangepaste activiteiten tot gemeenschappelijke woonvormen. Het zwaartepunt van de werking ligt in onze provincie. Huis 45 in Varsenare, waar zo’n dertig cliënten wonen, is het grootste woon- en leefproject. In totaal rekenen zo’n 1.000 West-Vlaamse cliënten op de diensten van Licht en Liefde. “Met onze werking kunnen ze uit hun sociaal isolement komen. Wij, ziende mensen, leven in een zintuiglijk tafereel waar we tijd en ruimte veel visueel laten beïnvloeden. Als blinde en slechtziende heb je die mogelijkheid niet. Zo leef je in een soort cocon. Die kun je doorbreken door op een aangepaste manier mobiel te zijn en veel contacten te onderhouden. Dat is door de coronacrisis een pak moeilijker geworden”, zegt Jan de Smedt.

Zoals de woonzorgcentra

De Smedt ervaart hoe de eenzaamheid onder blinden en slechtzienden toeneemt. “Gewoon naar buiten gaan als blinde is nu quasi onmogelijk. Twee meter afstand houden van de ander doe je met je ogen. Wij kunnen als zienden bijvoorbeeld nog gewoon voor een raam zitten en het leven buiten waarnemen. Voor blinden slaat het ontbreken aan het zintuiglijk element nu nog harder toe. In Huis 45 werken we zoals in de woonzorgcentra. Het domein is volledig afgesloten. Enkel noodzakelijk personeel mag er binnen. De bewoners zelf komen niet meer buiten of het is voor een wandeling in de buurt met een begeleider, een per een. Gelukkig blijven we voorlopig gespaard van besmettingen. Ik mag er niet aan denken wat zo’n besmetting voor iemand met een beperking doet. In Huis 45 is er een totaal alternatieve werking die erop gericht is om de positieve vibe er toch een beetje in te houden. Luisteren naar het nieuws, activiteiten doen, samen zingen over de situatie, zelfs met een humoristische kijk op de zaken. Dat is belangrijk. Daarnaast kunnen we in onze provincie op zo’n 200 vrijwilligers rekenen. Samen met onze professionele krachten bellen ze voortdurend cliënten op. Zo vangen we de meest eenzame mensen op die alleen thuis zitten. We helpen elkaar zo goed mogelijk maar dit is geen evidente situatie.”

gezocht

De werking van Licht en Liefde staat of valt met liefdadigheid. De Smedt ziet hoe zijn vrijwilligers mee het schip doen varen, maar hoe het financieel onzekere tijden worden. “Wij zijn voor een groot deel afhankelijk van giften en financiële steun. We ondervinden dat de donateurs nu andere zorgen aan hun hoofd hebben. Onze financiering is stilgevallen. We zitten met de handen in het haar en zoeken naar een oplossing. Voorlopig redden we ons nog, maar er zal toch iets moeten gebeuren om onze werking draaiende te houden. Alle steun is meer dan welkom. Ook nieuwe vrijwilligers verwelkomen we met open armen.”

Licht en liefde steunen?

Dat kun je met gift, woord en daad:


Surf naar de doneerpagina op www.lichtenliefde.be.


Like en deel de berichten op de Facebookpagina Blindenzorg Licht en Liefde vzw.


Bied je aan als vrijwilliger op

vrijwilliger@vebes.be.