Corona in Kortrijk: Geen Paasfoor, light-versie van Sinksenfeesten en extra steun voor horeca

Burgemeester Vincent Van Quickenborne gaf vrijdagnamiddag meer uitleg op een persconferentie. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Waar veel Kortrijkzanen voor vreesden, is nu ook gebeurd. De Paasfoor werd afgeschaft en ook de Sinksenfeesten komen in het gedrang. Ondertussen springt de stad ook in de bres voor de hard getroffen horeca-uitbaters. Ze kunnen onder andere 1.000 euro krijgen bovenop de 4.000 euro die de Vlaamse overheid aanbiedt.

“De stad ziet zich genoodzaakt de Paasfoor af te gelasten. De kermisondernemers die ondertussen al hun factuur betaald hebben, worden gecontacteerd voor de terugbetaling”, klonk het dinsdagavond op de persconferentie die het Kortrijkse stadsbestuur in allerijl bijeen riep. En ook de Sinksenfeesten moeten eraan geloven. Schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA) hoopt een licht-versie te kunnen organiseren, maar zeker is dat niet. “We roepen al de organisatoren op om geen bindende contracten af te sluiten. Als stad gaan wij dat zelf ook niet doen. Simpelweg omdat we niet weten wat er gaat komen. Ik hoop wel iets te kunnen organiseren eind mei en ik ben zeker dat de Kortrijkzanen daar een topfeestje van zullen maken!”

Steunmaatregelen

Alle horeca-uitbaters in ons land kregen gisterennacht de boodschap dat ze (op enkele uitzonderingen na) dicht moeten tot 3 april. Voor sommigen een kleine ramp. Daarom voorziet de stad een extra steunpakket. De stad werkt momenteel een premie/reglement uit waardoor restaurants en cafés die recht hebben op de ?4.000 van de Vlaamse overheid bijkomend ?1.000 kunnen ontvangen. De premies zullen ongeveer gelijktijdig uitbetaald worden. Wanneer dat exact zal zijn is nog niet duidelijk. De toeristentaks (?1,75 per persoon per nacht) voor logies worden gedurende de periode van de federale maatregelen vrijgesteld. Deze zal dus niet geïnd worden. De BID-taks zal niet geïnd worden in 2020. Marktkramers worden vrijgesteld van standgelden.

De Paasfoor kan niet worden uitgesteld. Het evenement is te groot. Afschaffen bleek de enige optie.
De Paasfoor kan niet worden uitgesteld. Het evenement is te groot. Afschaffen bleek de enige optie.© AN

De stad organiseert op 14 maart tussen 9 uur en 11 uur een moment waar de voedseloverschotten van restaurants worden ingezameld in de Nieuwe Lente, Peperstraat 141 Heule 8501. Zo helpen we samen de mensen in armoede. Maandag wordt er een live seminar op facebook georganiseerd waar het stadsbestuur in dialoog gaat met haar handelaars.

Wat mag nog?

Wat het openen van winkels betreft gelden de federale maatregelen. Voedingswinkels, apothekers en dierenvoedingswinkel blijven open zowel in de week als in het weekend. Inclusief nachtwinkels die levensmiddelen of dierenvoeding aanbieden. Alle andere winkels (retail …) mogen enkel open in de week. Shoppingcentra (K in Kortrijk, Ringshopping..) blijven open op weekdagen. In het weekend kan dat ook maar enkel de voedingswinkels zullen open zijn. Alle restaurants, eet- en drankgelegenheden moeten dicht blijven, ook bedrijfsrestaurants. Afhaalpunten en traiteurdienst aan huis is toegelaten. Alle feesten, huwelijken … worden eveneens verboden waardoor traiteurdiensten hier niet mogelijk is.

Alle wekelijkse markten in Kortrijk evenals de ambulante handel met vergunning van de stad die verkoopt buiten de openbare markten worden verder georganiseerd. Tijdens het weekend mag dit enkel georganiseerd worden voor de ambulante handel in voeding. Er wordt gevraagd om zoveel als mogelijk extra plaats te voorzien tussen de kramen om zo grote concentraties van mensen te vermijden. Tafels en stoelen aan de kramen om ter plaatse te consumeren zijn ten stelligste verboden. Broodjeszaken, frituren, afhaalrestaurants … mogen openblijven maar enkel voor afhaling. Er mag geen enkel aanbod zijn om in de zaak het voedsel te nuttigen.

De Sinksenfeesten zoals we ze gewoon zijn, zullen er in elk geval niet zijn dit jaar.
De Sinksenfeesten zoals we ze gewoon zijn, zullen er in elk geval niet zijn dit jaar.© AN

Lokaalmarkt in Heule (Muster) op zaterdag wordt verder georganiseerd want betreft een voedselmarkt. Ook daar wordt gevraagd om de kramen zo ver mogelijk te spreiden. De bar mag niet uitgebaat worden. Lokaalmarkt Heule liet weten morgen niet open te gaan maar volgende week zaterdag 21 maart wel.

Campings, hotels, vakantiewoningen, b&b blijven open maar mogen geen restauratie of drank aanbieden in hun restaurant/bargedeelte. Ontbijt en eten bedelen op de kamer mag wel. Kappers, schoonheidssalons, wellnesscentra mogen enkel op afspraak verder werken. Groepen en samenscholing in de wachtzaal zijn niet toegelaten. Hier moeten zeker alle mogelijke bijkomende hygiënemaatregelen genomen worden. Tankstations blijven open. Tankstations die voeding verkopen kunnen dit in het weekend ook aanbieden. Koffieautomaten of bargedeelte mag niet open evenals het aanbieden van bereid voedsel ter plaatse.

Cinema, paintball, bowling,… vallen onder dezelfde maatregel als musea, sportcentra, cafés, jeugdvereniging … Al deze in- en outdoorbijeenkomsten worden geschrapt. Toeristisch onthaal Kortrijk wordt gesloten. Taxi’s kunnen blijven rijden maar worden gevraagd zoveel mogelijk extra inspanningen te leveren naar hygiëne.

Door de nieuwe federale maatregelen worden ook het sociaal restaurant VORK en Poverello gesloten. De maaltijdbezorging aan huis wordt daarom de komende dagen uitgebreid. Mensen moeten bellen naar het nummer van de wachtdienst, niet direct naar dokter gaan. Ook belangrijk: niet naar AZ Groeninge gaan, bel de dokter van wacht.

Openbare diensten

Wat de lagere en secundaire scholen betreft, worden de lessen opgeschort. De stad volgt de initiatieven van de onderwijssector op. Voor de universiteiten en hogescholen wordt aanbevolen om modules voor afstandsonderwijs te ontwikkelen. De Academie en het Conservatorium schrappen alles lessen tot de paasvakantie. De crèches blijven open.

Het stadhuis blijft open. Het afleveren van identiteitskaarten, rijbewijzen, aanvragen van (bouw)vergunningen, … blijft dus gegarandeerd. De stad vraagt wel om zoveel mogelijk gebruik te maken van de online dienstverlening en niet-noodzakelijke bezoeken aan het stadhuis uit te stellen. Als een bezoek aan het stadhuis nodig is, maak dan vooraf een afspraak online of via het gratis nummer 1777. Voor het sociaal huis vragen we om eerst telefonisch contact op te nemen op het nummer 056 24 42 22 of sociaalhuis@kortrijk.be. We bekijken of je zo kan geholpen worden, zoniet wordt een afspraak gemaakt.

Inwoners en organisaties kunnen met vragen over de lokale maatregelen terecht op het gratis nummer 1777 of 1777@kortrijk.be. De telefonische permanentie wordt ook dit weekend gegarandeerd. Het gratis nummer is uitzonderlijk bereikbaar op zaterdag en zondag van 9 tot 17 uur. We bekijken of deze service ook in de komende weekends nodig blijft. Uit in Kortrijk blijft toegankelijk. Alle andere onthaalbalies (sportcentra, musea, infopunt Begijnhof, …) zijn gesloten, maar blijven wel telefonisch bereikbaar. Ook de Deelfabriek sluit, individuele dienstverlening kan wel indien nodig.

Op het stadhuis kan je wel nog terecht, maar alleen voor dringende zaken.
Op het stadhuis kan je wel nog terecht, maar alleen voor dringende zaken.© AN

Burgerlijke huwelijken blijven plaatsvinden (in besloten kring), jubilea worden verplaatst naar een latere datum en ontvangsten en recepties worden uitgesteld.

Conform federale richtlijnen worden culturele activiteiten geannuleerd. In Kortrijk sluiten de Bibliotheek, de Schouwburg, muziekcentrum Track, de Budascoop en de musea t.e.m. 3 april hun deuren. Ook voorstellingen van private organisatoren zoals Kinepolis of De Spatjes kunnen niet plaatsvinden. Wie boeken, cd’s of dvd’s had uitgeleend waarvan de uitleenperiode zou aflopen in de komende weken, kan deze wel nog steeds deponeren in de inleverbussen die aan de centrale bibliotheek en buurtbibliotheken staan.

Politiezone Vlas zal toezien op het naleven van alle richtlijnen. Stad Kortrijk volgt de situatie op de voet en zal bijsturen. Wie zich niet aan de maatregelen houdt riskeert in principe een boete.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.