Corona houdt zich momenteel koest in de scholenstad Torhout

Goed nieuws: momenteel weinig coronabesmettingen in de scholen van de Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert.©Johan Sabbe
Goed nieuws: momenteel weinig coronabesmettingen in de scholen van de Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het aantal coronabesmettingen in de scholen van de omvangrijke Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert, goed voor ruim 9.000 leerlingen, is momenteel erg klein. Al blijft het natuurlijk gevaarlijk met het venijnige virus om victorie te kraaien. De vraag door onafhankelijk gemeenteraadslid Koen Sap om leerlingen en leerkrachten preventief te testen, stuit op privacyregels.

Burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) gaf tijdens de gemeenteraadszitting van maandag een corona-update voor zijn stad. “Op dit moment valt de epidemie in Torhout heel goed mee”, zei hij. “Ik heb een paar uur geleden nog contact gehad met algemeen directeur Ann Stael van de Scholengroep Sint-Rembert en die kon me meedelen dat er momenteel op zo’n 2.300 leerlingen uit de basisscholen amper drie besmettingen zijn. Al blijft ook zij voorzichtig, want het kan allemaal snel veranderen.”

Leerkrachten tweemaal per week testen

“Ik ben blij met de lage besmettingscijfers, maar toch beter voorkomen dan genezen”, reageerde onafhankelijk raadslid Koen Sap. “De situatie in onze buurgemeenten, zoals Kortemark, belooft namelijk weinig goeds. Vandaar mijn voorstel om bij de aanvang van de lessen de temperatuur van de leerlingen en de leerkrachten te meten. Dat kan al een eerste indicatie zijn.”

“Daarna zou ik iedereen met koorts onmiddellijk aan een sneltest onderwerpen. Sowieso zou ik van alle leerkrachten tweemaal per week een sneltest laten afnemen, bijvoorbeeld op maandag en donderdag. Een leraar heeft het meeste contact met de leerlingen en loopt dus een groter gevaar om besmet te raken. Ik hoor dat de overheid miljoenen sneltesten heeft liggen, maar amper gebruikt.”

Preventief testen in strijd met de privacyregels

“We hebben in ons rusthuis ondervonden dat sneltesten inderdaad accuraat kunnen zijn”, reageerde de burgemeester. “Maar leerlingen en leerkrachten preventief aan een temperatuurmeting of een sneltest onderwerpen, kan niet zomaar. Daar kun je niemand toe verplichten. Anders kom je in conflict met de privacyregels. Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld de leerkrachten twee keer per week te testen. Laat ons de vingers kruisen dat de epidemie in Torhout ook de komende dagen en weken beperkt blijft en dat we deze nachtmerrie nu snel achter de rug hebben. Zaal De Mast staat straks klaar voor onze vaccinatiecampagne.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.