Corona houdt 75ste nationale herdenking ‘Onthoofden van München’ bescheiden

Door de coronamaatregelen werd de herdenking dit jaar kleinschalig gehouden. © GJZ
Redactie KW

Jaarlijks worden op 15 augustus aan het monument in Moen de onthoofden van München, herdacht. Deze plechtigheid wordt jaarlijks georganiseerd door N.S.B. Zwevegem-Moen in samenwerking met de gewestelijke afdeling van politieke gevangenen en het gemeentebestuur van Zwevegem.

“Op 15 augustus 1944 werd een groep van 16 verzetsstrijders uit Zuid-West-Vlaanderen vanuit het ‘Zuchthaus’ in Kaisheim naar het ‘Volksgericht’ van Donauwörth overgebracht. Het proces, met weinig of geen verdediging, duurde amper drie uur. Het verdict was vreselijk: 15 van de 16 verzetsstrijders werden ter dood veroordeeld. Enkel mijn vader, Roger Goossens, werd vrijgesproken. Zijn broer André en de 14 anderen werden overgebracht naar de kazerne in de Stasselheimstrasse in München, waar enkelen op 31 oktober en de rest op 3 november werden onthoofd met de bijl.”

Kleinschalig

De herdenking is uitgegroeid tot een nationale gebeurtenis. Jaarlijks komen er van over het hele land vaandeldragers naar Moen. Gewoonlijk zijn er ruim 40 aanwezig en worden tal van bloemstukken aan het monument neergelegd.

Door de coronamaatregelen werd de herdenking dit jaar kleinschalig gehouden. De aanwezigen dienden zittend en met mondmasker de korte plechtigheid te volgen, waarop toch een tiental bloemstukken werden neergelegd.

“We hadden er graag een speciale plechtigheid van gemaakt. Het is immers de 75ste herdenking. Onze plannen zijn nu een jaartje opgeschoven”, vertelt Frans Goossens. (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier