Corona gijzelt Wevelgems gezin: “Paniek is er niet, we hopen vooral dat ze snel genezen”

Zeven Wevelgemnaren keerden na een skivakantie in Noord-Italië terug met een coronabesmetting op zak. Een van hen is leerkrachte aan de Vrije Basisschool Wijnberg, maar ook daar wordt erg sereen gereageerd. “Voor de leerlingen en de andere personeelsleden is er geen gevaar”, zegt directeur Hans Van De Moortel. Ook in AZ Groeninge en bij Familiehulp, waar twee andere besmette gezinsleden werken, maken ze zich weinig zorgen.

Aan de Wijnbergschool gaat het dagelijkse leven gewoon voort. “De school doet haar best om iedereen zo goed mogelijk te informeren”, vertelt gemachtigd opzichter Geert Vanhauwaert. © Olaf Verhaeghe

Met Philip Soubry uit Gullegem was er al één besmette Wevelgemnaar, maar sinds woensdag kwamen er in één klap zeven met het coronavirus besmette inwoners bij. De zeven zijn allemaal familie: het gaat om de ouders, hun drie kinderen en twee partners van de kinderen. Een achtste, de vriend van een van de kinderen, wachtte nog op de resultaten van zijn test. De familie was in de krokusvakantie gaan skiën in Zuid-Tirol, op een boogscheut van de risicogebieden in Noord-Italië. Bij thuiskomst voelde een vrouw van het gezelschap zich niet zo lekker, waarna ze zich onmiddellijk liet testen bij haar huisdokter. Ook de overige leden van de familie ondergingen een coronatest.

Een van de besmette dochters is leerkracht in het vijfde leerjaar in de Vrije Basisschool Wijnberg. “Toen zij hoorde dat er kans op besmetting was, is ze meteen vertrokken van school”, klinkt het bij Hans Van de Moortel, directeur van Wijnberg. “Woensdagavond kreeg ik dan zelf telefoon van het Agentschap Zorg en Gezondheid met de melding dat een van onze personeelsleden besmet is. De leerkracht in kwestie is afwezig en wordt vervangen. Alle ouders van de 267 leerlingen in onze school zijn woensdagavond per mail nog op de hoogte gebracht.”

Wijnbergdirecteur Hans Van De Moortel sprak de leerlingen van het vijfde leerjaar vlak voor hun vertrek op schooluitstap kort toe. De zieke leerkracht wordt tijdelijk vervangen.
Wijnbergdirecteur Hans Van De Moortel sprak de leerlingen van het vijfde leerjaar vlak voor hun vertrek op schooluitstap kort toe. De zieke leerkracht wordt tijdelijk vervangen.© Olaf Verhaeghe

Donderdagochtend vertrok het vijfde leerjaar op schooluitstap naar Cozmix, het bezoekerscentrum van de volkssterrenwacht in Brugge. Directeur Hans sprak voor het vertrek de leerlingen en de aanwezige ouders en grootouders kort toe. “Vier van de 22 klasgenootjes zijn niet mee, dat hebben hun ouders ons rechtstreeks laten weten. Niet uit schrik, wel uit voorzorg, omdat er in hun families mensen zijn met een verzwakte immuniteit. Ik begrijp dat je dat risico niet wil nemen“, zegt hij. “De voorbije dagen ben ik persoonlijk in alle klassen langsgeweest om de nodige voorzorgsmaatregelen zoals een goede handhygiëne en de juiste aanpak uit te leggen. Voor alle duidelijkheid: voor de leerlingen en andere personeelsleden is er geen gevaar op besmetting. De leerlingen zullen op hun uitstap ook niet in contact komen met andere scholen of groepen. Paniek is dus absoluut niet nodig. Mocht iemand zich toch ziek voelen, dan raad ik aan om onmiddellijk de huisdokter te raadplegen.”

Hét gespreksonderwerp

Aan de schoolpoort van Wijnberg was de coronabesmetting donderdagochtend vroeg het gespreksonderwerp bij uitstek. Geert Vanhauwaert is gemachtigd opzichter vlakbij: “Ik had verwacht om hier vandaag het eerste mondmasker van Wevelgem te zien”, glimlacht hij. “Neen, alle gekheid op een stokje: het leeft wel, maar grote ongerustheid is er niet. De school doet haar best om iedereen zo goed mogelijk te informeren.” Lisa, mama van twee meisjes die school lopen in de Vrije Basisschool, knikt: “De communicatie was snel en goed. Uiteraard heb je als ouder toch een beetje schrik, dat lijkt me normaal. Paniek is er niet, maar we hopen toch dat het virus zich niet in de klassen verspreidt.”

Een van de besmette Wevelgemnaren geeft les aan het vijfde leerjaar in de Vrije Basisschool Wijnberg.
Een van de besmette Wevelgemnaren geeft les aan het vijfde leerjaar in de Vrije Basisschool Wijnberg.© Olaf Verhaeghe

Twee andere leden van het besmette gezin werken bij AZ Groeninge en Familiehulp, maar zij zijn sinds hun terugkeer van de skivakantie niet opnieuw aan het werk gegaan. “Het klopt dat een van onze medewerkers positief heeft getest“, bevestigt Stefaan Lammertyn, woordvoerder van het Kortrijkse ziekenhuis. “Zij is sinds haar vertrek op reis hier niet meer geweest. Er is dus geen gevaar voor patiënten of andere personeelsleden.” Eenzelfde geluid bij San Cooreman, communicatieverantwoordelijke van Familiehulp: “Het personeelslid waarvan sprake zit sinds maandag thuis met ziekteverlof. Alle nodige preventiemaatregelen, zowel intern als extern, hebben gewerkt zoals moet.”

“Wevelgem in lockdown is nergens voor nodig” – burgemeester Jan Seynhaeve

Burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) predikt vooral kalmte. “We mogen de zaken vooral niet groter maken dan ze zijn”, zegt hij. “Er is verhoogde waakzaamheid nodig en we monitoren deze kwestie constant. Vanuit het gemeentebestuur hebben we een rechtstreekse lijn met het Agentschap Zorg en Gezondheid. Ik begrijp de ongerustheid, maar paniek is nergens voor nodig. De voorbije uren kreeg ik al mails en telefoontjes met de vraag om onze scholen te sluiten en zelfs heel Wevelgem in lockdown te brengen, maar dat is nergens voor nodig. Volgens de overheid is de quarantaine van het gezin de juiste beslissing en zijn verdere bijkomende maatregelen nergens voor nodig. Ik raad onze inwoners aan om vooral rustig te blijven en indien iemand zich niet lekker voelt, contact op te nemen met zijn of haar huisarts.”

Preventieadviseur Christof Verschaete, coördinerend directeur van de scholengemeenschap Guldenberg Hans Seynhaeve en Wijnbergdirecteur Hans Van De Moortel gaven donderdagochtend tekst en uitleg bij de coronabesmetting die hun school trof.
Preventieadviseur Christof Verschaete, coördinerend directeur van de scholengemeenschap Guldenberg Hans Seynhaeve en Wijnbergdirecteur Hans Van De Moortel gaven donderdagochtend tekst en uitleg bij de coronabesmetting die hun school trof.© Olaf Verhaeghe

De buren van de ‘coronafamilie’ blijven kalm onder het hele verhaal. “Nee, we zijn niet bang”, reageert een dichte buurman. “Ik vind al dat coronagedoe fel overdreven. Onze buren zijn erg normale mensen. We leven wel met hen mee. Twee weken verplicht in je woning blijven, dat lijkt me geen lachertje. Hopelijk mogen ze na een paar dagen opnieuw hun huis verlaten.” Een overbuur zag de familie vorig weekend na hun skivakantie thuis komen. “Met een minibusje reden ze onze straat in”, klinkt het. “Ik heb nog gezwaaid en vanop mijn eigen oprit gevraagd hoe ze het gesteld hadden. Dichtbij ben ik niet geweest, neen. Dan zou ik nu wel al naar de dokter geweest zijn. Plots komt het coronavirus wel erg dichtbij, op amper enkele meters van ons eigen huis. Maar schrik hebben we niet. Ik hoop vooral dat mijn buren dit verhaal snel achter zich kunnen laten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.