Corona en nu ook ongeval voor tangobar: “Een ramp”

Geert Stragier en zijn vriendin Christine Vannieuwkerke kijken sip: een auto knalde vrijdag tegen de tangobar.©Johan Sabbe
Geert Stragier en zijn vriendin Christine Vannieuwkerke kijken sip: een auto knalde vrijdag tegen de tangobar.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

‘Invitado’ betekent zoveel als ‘welkom’ en helaas nam een autobestuurder dat vrijdag in de vroege ochtend nogal letterlijk. Hij verloor de controle over het stuur van zijn Ford-personenwagen en knalde met enorme kracht tegen het raam van tangobar Invitado op de Burg in Torhout. “Ook dat nog”, zucht uitbater Geert Stragier. “Corona is al erg genoeg. Dus kan ik zo’n extra tegenslag missen als kiespijn.”

De schade aan het pand, dat Geert huurt, is aanzienlijk. De dikke glazen ruit is helemaal kapot en de voorgevel vertoont scheuren. De brandweer kwam de stabiliteit van het gebouw controleren en besloot het te stutten. Boven de tangobar bevinden zich appartementen, maar die liepen op het eerste gezicht geen averij op. Uiteraard zal de verzekering moeten tussenkomen.

“Ook binnenin is er veel schade, onder meer aan mijn inboedel”, zegt Geert. “Stukjes glas alom, zelfs in de fauteuils. En voorts een mooie lampenkap helemaal stuk.”

Corona hakt er voor Invitado heel hard in

De stijlvolle tangobar Invitado bestaat eigenlijk al sinds begin 2016, maar Geert (52) werd pas in januari 2019 de zaakvoerder. Toen er nog geen sprake van corona was, werd hij in de bar geholpen door zijn huidige vriendin Christine Vannieuwkerke (61). Die kan naar eigen zeggen totaal niet dansen, maar daar is Geert des te beter in. Hij geeft onder de noemer Tangoamar demonstraties en lessen in Argentijnse tango, sinds jaar en dag zijn specialiteit.

“Ook binnenin is er veel schade. En ik had net de ruiten gewassen”

“Nu al een dikke twee jaar zijn de tangobar en Tangoamar mijn enige broodwinning”, zegt hij. “Dus hoeft er geen tekeningetje bij hoe hard corona er inhakt. Met de overheidssteun kan ik amper de vaste kosten van mijn zaak betalen. Voor de rest is het mijn spaargeld aanspreken, maar dat kan en mag geen eeuwigheid meer duren. Geen bar, geen danslessen en geen evenementen: het is een ramp. Mocht de horeca effectief over een maand mogen opengaan, dan heb ik het nadeel dat de tangobar niet over een terras beschikt. Plus: bij dansen, zeker Argentijnse tango, is er dicht lichamelijk contact. Afstand houden, is onmogelijk.”

“Ik ben dan ook voorzichtig in voorspellingen wanneer Invitado weer rendabel kan openen. Ik mik niet op 1 mei, maar op half juni. Hopelijk is het gebouw tegen dan hersteld, want ik kan uiteraard geen mensen verwelkomen in een gehavend pand. Duimen dat de verzekering niet moeilijk doet.”

Bestuurder was onder invloed van drugs

In het interieur is de schade aanzienlijk. Overal glas en een mooie lampenkap kapot.©Johan Sabbe
In het interieur is de schade aanzienlijk. Overal glas en een mooie lampenkap kapot.©Johan Sabbe

Dat de 23-jarige Torhoutse autobestuurder vrijdag om 4.20 uur in de morgen tegen de tangobar knalde, valt te linken aan hoe hij aan het stuur zat: onder de invloed van drugs. Hij liep geen ernstige verwondingen op, maar gezien de impact van de botsing moet hij met een te hoge snelheid door de stad hebben gereden. Hij legde een positieve speekseltest af en zijn rijbewijs werd direct voor twee weken ingetrokken.

“Ik kreeg grappend te horen dat het iemand was die niet langer kon wachten om de tango te dansen, maar jammer genoeg is het niet om te lachen”, sakkert Geert. “Ik had zelfs net de ruiten gewassen! Ik ben gelukkig een vechter en blijf er de moed in houden. De tango blijft mijn passie en ik laat de bar met zijn mooie danszaal niet schieten. Toch zal ik na de heropening met een nieuw concept uitpakken. Ik blijf de tango koesteren, maar wil er een zaak van maken voor ook andere dansen, zelfs op bijvoorbeeld elektronische muziek. Zo kan ik een ruimer publiek bereiken.”

“Los van het dansen blijft Invitado een bar waar mensen in een mooi, rustgevend kader van een drankje en een hapje kunnen genieten. Met een hartelijke ontvangst.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.