Corona en gebrek aan inkomsten doen toneelkring in Oostrozebeke afhaken

Actrice Bernadette Damman ziet niet direct speelkansen voor Meer Vreugde in de nabije toekomst. (foto CLY) © (foto CLY)
Redactie KW

Alweer slecht nieuws voor de grote toneelaanhang van Meer Vreugde en de Groeiende Ginste. Door corona blijven de vele toneelhebbers deze winter op hun honger zitten.

De Groeiende Ginste was elk seizoen goed voor tien voorstellingen, telkens voor een bomvolle zaal. Ook bij Meer Vreugde, dat een ander genre toneel op de planken bracht en bij elke voorstelling op een grote belangstelling mocht rekenen van ver buiten de eigen dorpsgrenzen, wordt het voor de twee keer op rij helemaal niets. Woordvoerster Bernadette Damman geeft tekst en uitleg.

“De coronacijfers gaan weer de hoogte in en de maatregelen wordt geregeld aangepast zodat de toekomst onzeker is. Ook voor Meer Vreugde heeft dit alles gevolgen. Normaal hadden wij in april voorstellingen gehad van ‘Een bruid in de Morgen’ van Hugo Claus maar deze konden niet doorgaan omdat de regisseur afhaakte. We dachten meteen aan uitstellen tot december. Vanaf begin oktober werden de repetities met volle moed hervat, maar corona kende een tweede golf en weer dook de vraag op: hoe en wat in december? Een beperkt aantal toeschouwers en geen bar achteraf, wat minder inkomsten betekende?”

“Vergeet niet dat de kosten van de productie, van Sabam en de huur van de zaal allemaal dezelfde blijven. Andere jaren werkte Meer Vreugde mee aan de ‘Zwarte Markt’, en aan het kermiscafé op de oktoberkermis, allemaal activiteiten die een aardig centje opleverden voor de toneelkas. Geen activiteiten deze zomer betekende geen extra inkomsten voor Meer Vreugde. Voor onze vereniging maakt dat een enorm verschil uit.”

“Ook sommige spelers kregen het af en toe moeilijk, wat begrijpelijk is. Voor de tweede keer teksten van buiten leren en repeteren, met in het achterhoofd het risico dat de voorstellingen niet zullen doorgaan, is echt niet bevorderlijk voor het enthousiasme. Precies daarom hebben we nogmaals de koppen bij elkaar gestoken en heeft het bestuur besloten om de voorstellingen van december 2020 te annuleren en pas weer aan spelen beginnen te denken als alles weer normaal kan verlopen. Maar we zijn er ons van bewust dat dit nog even kan duren”, besluit een ontgoochelde Bernadette Damman. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier