Corona bedreigt zaalsporten (opnieuw): “Kans op een stop zoals in maart is groot”

© VDB
Olaf Verhaeghe

De almaar verder stijgende coronacijfers baren ook vele sportclubs zorgen. Het debat over het organiseren van indoor- en contactsporten laait opnieuw op, minister van Sport Ben Weyts (N-VA) treedt maandagmiddag in overleg met de verschillende sportfederaties. Basketbal- en volleybalclubs maar ook minivoetbalcompetities in West-Vlaanderen wachten voorlopig af, maar vrezen wel voor impact. “Zonder kantine of supporters wordt het moeilijk, maar de sport en ontspanning van onze jeugdspelertjes waarborgen, is prioritair”, klinkt het.

In Nederland is het al van dat: publiek bij sportwedstrijden is er verboden, sportkantines en ook douches blijven er dicht. Ook in Brussel en Wallonië blijven de kantines en douches verboden terrein. Het coronavirus houdt de sportwereld, zeker op amateurniveau, opnieuw almaar meer in spanning. Komen er ook bij ons strengere maatregelen?

De kans is groot, want maandagnamiddag evalueert Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) samen met de sportfederaties en -bonden de huidige situatie. “We kijken vooral naar indoorsporten, een grote bezorgdheid bij virologen als mogelijke bron van besmetting”, zei de minister bij De Ochtend op Radio 1. “Ook kleedkamers vormen een gevaar als potentiële besmettingshaard.” Vanuit verschillende sportfederaties klonk de voorbije dagen al de roep om een doortastende aanpak. “We willen vooral kunnen blijven sporten”, aldus de minister nog. “Maar we zullen dat anders moeten doen, met strenge veiligheidsmaatregelen.”

Veel begrip

Steven Van Gucht, woordvoerder van Sciensano, gaf maandagmiddag aan dat niet per se het sporten het gevaar vormt, maar wel alles eromheen. “Er zijn uitbraken gesignaleerd bij het beoefenen van hobbysport, dat blijkt uit contactonderzoek en horen we bij huisartsen en gezondheidsinspecteurs. Het gaat vooral om het carpoolen met verschillende gezinnen, maar ook de sfeer in de kantine na de wedstrijd. Soms kan het daar een overrompeling zijn, is een mix aan generaties aanwezig en blijkt dat de afstand niet altijd gegarandeerd kan worden. Dat moet beter kunnen”, aldus Van Gucht.

“Als die problemen zich al voordoen, zal het zeker niet bij ons zijn”, klinkt het bij Matthias Hendrix van Basket SKT Ieper. Zij ontvingen afgelopen weekend 200 supporters tijdens de eerste competitiewedstrijd. “Een full house dus in het licht van de geldende maatregelen. We hebben getoond dat het veilig kan, zowel bij de spelers, medewerkers als supporters. Ook in de kantine was er geen probleem, al kon niet iedereen binnen. We hebben mensen moeten teleurstellen, maar we kunnen geen uitzonderingen toestaan. Gelukkig is het begrip én de steun groot. Zowel binnen de club als vanuit de stad.”

Dat de kans op nieuwe maatregelen voor indoorsporten groot is, erkent Matthias Hendrix volmondig. “Al wil ik er niet op vooruit lopen. Wij zullen ons uiteraard schikken naar wat de verschillende overheden, onze federatie en de sportbonden beslissen”, zegt hij. “Zonder kantine of supporters wordt het moeilijk, zeer moeilijk. Niet alleen voor ons, maar voor veel clubs. Mocht die dicht moeten blijven, zullen we als bestuur de koppen bij elkaar moeten steken. Maar het is vooral onze prioriteit om de jeugdspelertjes te kunnen laten genieten van hun sport en ontspanning. Zij moeten kunnen blijven trainen en wedstrijden spelen.”

Vrees is groot

Geert Messiaen, voorzitter van de Roeselaarse minivoetbalcompetitie, houdt zijn hart vast voor de nieuwe maatregelen. “De kans is groot dat er weer een stop zal komen, net zoals in maart”, zegt hij. “Of we daarvoor vrezen? Tja, als het nodig is dan moet het hé. Wij gaan niet voorstellen om per se strenger te zijn, maar we volgen uiteraard wel nauwgezet op wat de overheid oplegt. Er is absoluut begrip voor maatregelen want uiteindelijk is vooral de gezondheid belangrijk.”

Dat de negen reeksen in Roeselare en omgeving daarmee opnieuw vroegtijdig tot een einde zouden kunnen komen, betreurt de voorzitter. “Maar voor alle duidelijkheid: we zijn nog zover niet. Wij hopen dat we kunnen blijven voetballen, maar is dat niet het geval, dan zullen we als goede burgers de regels volgen.”

Corona bedreigt zaalsporten (opnieuw):
© VDB

Eenzelfde geluid valt te horen bij Philippe Develter, voorzitter van volleybalclub Hermes Oostende, een topper in het damesvolleybal. “We zullen ons moeten schikken, hoe spijtig we dat zelf ook vinden”, zucht hij. “Op dit moment hebben de beperkingen al zware consequenties. Dat de kantine om 23 uur al dicht moet bijvoorbeeld, als een match twee uur duurt, moet je je al haasten om nog boven te raken. Maar mochten zowel de toeschouwers als de kantine-inkomsten wegvallen, dan zitten we zeker met financiële zorgen en zullen we de hulp van de stad nodig hebben.”

Competitie in gevaar

Zaterdag ontvangt Hermes het Oost-Vlaamse Asterix Avo Beveren, het vroegere Kieldrecht voor de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. “Hopelijk nog met toeschouwers, al zijn het er maar 100. Dan kunnen we toch al de scheidsrechters betalen”, glimlacht Philippe. “Neen, natuurlijk komt de competitie in het gedrang, al zullen wij als club die niet hypothekeren door zelf niet te spelen. We hebben de transfers betaald, onze dames van de A-ploeg trainen bijna dagelijks. Dat kunnen wij niet maken.”

“Maar ik vrees dat het voor indoorsporten zeker tot en met Nieuwjaar bijzonder moeilijk wordt. Hopelijk kunnen we onze jeugd laten blijven trainen, daar lukt het qua toeschouwers en kantine-uitbating vlot om alles goed te regelen. Geen van de maatregelen die eraan zitten te komen zal plezant zijn, maar we zullen erdoor moeten. Niet alleen wij als volleybalclub, maar iedereen”, besluit Philippe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier