Cornervlaggen tonen aan dat er geen plaats is voor ongelijkheid bij VV Tielt

Mario Tytgat, secretaris bij VV Tielt, aan een van de cornervlaggen in regenboogkleuren. © KeMa
Redactie KW

Wie dezer dagen een voetbalwedstrijd meepikte op het hoofdterrein van VV Tielt werd al geconfronteerd met de niet zo alledaagse cornervlaggen. Het gewone wit werd er vervangen door de regenboogkleuren om duidelijk te maken dat homofobie, racisme en andere vormen van ongelijkheid geen plaats hebben in het voetbal.

Hoewel de regenboogkleuren staan voor de LGBT-groep – lesbian (lesbisch), gay (homoseksueel), bisexual (biseksueel) en transgender – wil Voetbal Vlaanderen niet enkel een statement maken tegen homofobie, maar ook tegen racisme en andere vormen van ongelijkheid. Het moet kortom een actie voor diversiteit in de breedst mogelijke zin zijn.

Mario Tytgat, secretaris bij VV Tielt en vrijwilliger in hart en nieren, geeft een woordje uitleg bij het initiatief. “Het idee is ontstaan vanuit Voetbal Vlaanderen in samenwerking met de KBVB en de Pro League. Dit alles in het kader van holebi, racisme en andere vormen van ongelijkheid. Wij reageerden als een van de eerste clubs op de oproep van Voetbal Vlaanderen om mee te werken aan de actie.

We zijn heel streng tegen bepaalde uitspraken, vooral dan rond racisme en pesterijen

Op welke manier worden deze onderwerpen bespreekbaar gemaakt binnen de club? “Het onderwerp is nog niet echt besproken, maar we zijn wel heel streng tegen bepaalde uitspraken, vooral dan rond racisme en pesterijen. Binnen VV Tielt werden we nog niet echt geconfronteerd met holebi-haat of racisme. Dat komt misschien omdat wij toch heel wat verschillende culturen in onze club hebben, die verspreid zitten over alle leeftijdscategorieën.”

Meer respect

Volgens Mario heerst er in de voetbalwereld nog een bepaalde taboesfeer rond holebi’s. “Ik denk dat het vooral taboe is in de mannenwereld, terwijl dat in het vrouwenvoetbal minder het geval is.” De secretaris hoopt alvast dat VV Tielt met het initiatief zijn steentje kan bijdragen. “Wij hopen te bereiken dat er meer respect is voor of van spelers, trainers, scheidsrechters en iedereen die het voetbal aanbelangt en niet enkel op het veld.

VV Tielt is dan ook niet van plan zijn speciale cornervlaggen op te bergen. “Het is de bedoeling dat we ze blijven gebruiken op ons hoofdterrein. Ik denk dat we dat vooral moeten doen om het respect te tonen en te ontvangen van iedereen die maar iets met voetbal te maken heeft, ongeacht geaardheid of huidskleur”, rondt Mario Tytgat af.

(KeMa)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier