Corneel Martens (25) opent unieke winkel voor België

"Mensen hebben geen tijd om bij lokale producenten te kopen, dus gaan ze naar de supermarkt. Nu brengen wij die lokale producten onder in een winkel", zegt Corneel Martens. © Davy Coghe

Een primeur voor Beernem. Vandaag lanceert Corneel Martens onder de kerktoren van Beernem Para Ti, een uniek winkelconcept in België. In de volledig geautomatiseerde winkel met lokale producten passeer je niet langs de kassa, maar wordt de rekening vanzelf vereffend door je mobiele telefoon wanneer je de deur uitwandelt. “Je moet enkel een eenvoudige app installeren.”

Corneel Martens (25) woont met enkele vrienden in een huis langs de Maalse Steenweg in Sint-Kruis, maar groeide op in Moerbrugge. Hij is de zoon van Johan Martens en Christine Lagrou, die in de Beverhoutstraat een bedrijf met biologische leghennen runnen. Corneel heeft ook nog een oudere broer, Tom en een jongere zus, Charlotte. “Mijn ouders zijn in 1998 gestart met het houden van biologische leghennen. Piepklein in het begin en eerder als hobby”, begint Corneel. “Ik heb hun verhaal van dichtbij gevolgd en de korte keten stond toen nog in zijn kinderschoenen. De dioxinecrisis in 1999 deed mijn ouders besluiten om de kleine varkensstal om te bouwen voor leghennen met buitenbeloop. Momenteel scharrelen er 1.500 kippen die elke morgen kakelen om hun ei te leggen. Die kakelverse eieren zullen uieraard ook te verkrijgen zijn bij Para Ti.”

Intelligente winkel

Het mag dus niet verbazen dat Corneel net daar bij zijn ouders en de biologische leghennen in de Beverhoutstraat deels zijn inspiratie haalde voor Para Ti. Samen met zijn Gentse zakenpartner Frederik Vanderstraeten lanceert hij nu vrijdag deze intelligente of geautomatiseerde winkel in de Bloemendalestraat. Een uniek concept in België.

Om het gemeentelijk gevoel te benadrukken, krijgen lokale producenten uit Beernem voorrang

“We werken samen met lokale boeren en producenten waardoor we de beste ambachtelijke producten uit de streek in één winkel kunnen verkopen. We verkopen die producten volgens een vernieuwend concept waarvoor je enkel een eenvoudige app moet installeren op je smartphone. Wanneer je iets uit het winkelrek neemt, wordt dat product automatisch gescand door sensoren die de verkoop controleren. Eens je klaar bent met winkelen, gebeurt de afrekening automatisch door je mobiele telefoon. Dankzij deze winkelformule is Para Ti niet gebonden aan openingsuren en verliest de klant geen tijd aan de kassa”, legt Corneel het concept uit.

Geen automatenshop

“De meeste mensen hebben geen tijd om bij de ene lokale producent om aardbeien te gaan, bij de andere aardappelen te kopen en nog eens ergens anders te moeten zijn voor yoghurt. Daarom gaan ze naar de supermarkt, waar ze alles ineens kunnen kopen. Toch is er wel zeker vraag naar lokale producten en die brengen wij allemaal onder in één winkel. Het gaat trouwens wel degelijk over een winkel en niet over een automatenschop. In Para Ti kies je niet van achter een venster, maar kun je de producten ruiken, voelen en van dichtbij bekijken. Net als in de winkel dus.”

220 producten

De Bruggeling, die afgestudeerd is in de richting Biowetenschappen aan de universiteit van Gent, heeft momenteel al een samenwerking met 35 lokale producenten, voornamelijk van Beernem. “Ik wil het gemeentelijk gevoel benadrukken, daarom krijgen de producenten uit Beernem voorrang. Maar ook iemand uit de streek die bijvoorbeeld ambachtelijke mayonaise maakt en nog een verkooppunt zoekt, mag mij nog steeds contacteren.”

“Wanneer de winkel nu vrijdag de deuren opent om 20 uur iedereen is trouwens welkom , zullen we 220 artikelen aanbieden. Streekbiertjes, fruitsap, brood, yoghurt, groenten en fruit… Een breed gamma dus. Vanaf zaterdag zijn we dan open 24 op 24 en dat 7 dagen op 7.”

De app Para Ti kan ondertussen al gedownload worden. Wie nog voor de opening de app downloadt en zich registreert, krijgt een tegoed van 5 euro om in de winkel lokale voedingsproducten te kopen.


Meer info: www.para-ti.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier