Conz werkt aan een eigen stripreeks: “Ik heb nog nooit zo graag getekend als vandaag”

“Ik heb nog nooit zo graag getekend als vandaag”, zegt Conz.©Davy Coghe Davy Coghe
“Ik heb nog nooit zo graag getekend als vandaag”, zegt Conz.©Davy Coghe Davy Coghe
Gillian Lowyck

Al van kleins af weten wat je passie is en daar ook gewoon blijven voor gaan: het is niet iedereen gegeven. Constantijn Van Cauwenberghe – alias striptekenaar Conz – is altijd zijn droom blijven najagen. Met succes. Momenteel werkt hij volop aan een eigen stripreeks. “Ik heb nog nooit zo graag getekend als vandaag.”

Corona dwingt je tegenwoordig om creatief te zijn. Een gesloten Mercator terwijl het regent? Dan spreken we maar af onder de luifel van het stadhuis. Absoluut geen probleem voor striptekenaar Conz. Gelukkig hebben we nog altijd zicht op de Mercator. En de koude, die nemen we er dan maar bij.

Hoe lang woon je ondertussen al in Oostende?

“Iets meer dan tien jaar. We zijn hier eerder toevallig beland. We zochten over het hele land en kwamen uiteindelijk aan zee terecht. Mijn vrouw is wel afkomstig van de streek, dus het kwam goed uit dat het uiteindelijk Oostende is geworden. Ik heb absoluut geen spijt van onze verhuizing naar Oostende. Ik vind het een speciale stad. Je hebt hier natuurlijk de zee, maar het is ook een eindstation. Verder kan je niet, of je moet zwemmen. Dat vind ik wel bijzonder. Heimwee naar Leuven heb ik zeker niet. Ik heb er meer dan dertig jaar gewoond en had het wel gezien.”

Wilde je altijd al striptekenaar worden?

“Ja, al van kleins af aan. Al sinds ik een potlood kon vasthouden, ben ik aan het tekenen. Nog voor ik kon lezen, was ik al bezig met strips. Ik heb ‘striptekenaar worden’ altijd als doel voor me gezien en ik ben er altijd voor blijven gaan. Het is niet altijd simpel geweest, zeker niet. Ik heb ook heel veel van mijn medestriptekenaars zien afvallen. Het gaat dan ook niet enkel over talent, maar ook over drive en nooit opgeven.”

Wat vind je zo bijzonder aan strips?

“Ik maak heel graag illustraties en zo, maar strips zijn nog altijd mijn absolute favoriet. Eigenlijk ben je bezig met mensen manipuleren ( lacht ). Je kan mensen helemaal onderdompelen in een wereld, ze snel of traag laten lezen, een bepaald gevoel geven… Ook het verhaal schrijven, het bedenken hoe je iets op een pagina gaat vormgeven vind ik fantastisch. Ik lees ook heel veel strips. Ik ben vaste klant in de stripwinkel en soms plunder ik de bib helemaal leeg.”

Ben je vandaag voltijds bezig met tekenen?

“Naast mijn werk als striptekenaar geef ik ook nog les aan de Kunstacademie in Oostende. Ik geef les aan de middelbare graad. Op woensdagavond geef ik specifiek striptekenen. Mijn leerlingen zijn een ongelofelijk dankbaar publiek. Het is de meest gemotiveerde groep die er bestaat. Ze geven dan ook vrijwillig hun woensdag of zaterdag op om bij ons te komen tekenen. Ze zijn altijd erg blij dat ze kunnen komen. Jongeren zijn ook nog heel kneedbaar. Daarmee bedoel ik dat je ze nog heel veel kan leren, ze staan nog voor alles open. Volwassenen zijn vaker al wat vastgeroest, heb ik gemerkt.”

Hoe heb jij het voorbije jaar beleefd?

“Voor mij was de lockdown een heel creatieve periode. Ik heb een volledige strip getekend! ( lacht ) Buiten het feit dat ik ook deels les moest geven aan mijn kinderen, die thuis waren, was het dus erg productief. Ik heb een hommage aan Jommeke getekend in de reeks ‘Jomme’. Hierbij wordt er telkens een Jommeke-verhaal getekend door een andere tekenaar. Het was niet moeilijk om met een icoon als Jommeke aan de slag te gaan. Ik wist al snel hoe ik de personages zou tekenen. Verhalen schrijven en herschrijven, dat is ook helemaal mijn ding.”

Ik heb ideeën voor meer dan twintig strips in de schuif liggen

Waar droom je nog van?

“Ik ben momenteel bezig met mijn ultieme droom: een eigen stripreeks. Een echte familiestrip, geschikt voor iedereen van 7 tot 77 jaar. Ik heb al vaak losse albums gemaakt, maar een reeks nog niet. Ik loop al lang met het idee in mijn hoofd en besloot dit jaar dat ik er nu eindelijk eens voor moest gaan. Ik ben volop bezig met het uitwerken en nu ga ik verschillende uitgeverijen contacteren.”

Waar kan jij kwaad om worden?

Goh … Er zijn heel veel domme mensen op de wereld ( lacht ). Daar kan ik me dus wel kwaad om maken en gefrustreerd om worden. Maar aan de andere kant kan ik dat ook wel loslaten.”

Van waar haal jij je inspiratie?

“Van overal. Ik heb een hele grote fantasie. Gedachten en ideeën komen soms gewoon binnengewaaid. Iets verzinnen is gemakkelijk voor mij, al heb ik daar ook wel op moeten oefenen. Vroeger, als kind, vond ik zoiets moeilijk. Nu teken ik ook cartoons en daar moet je dus heel snel iets voor kunnen bedenken. Vandaag heb ik ideeën voor meer dan twintig strips in de schuif liggen! ( enthousiast ) Ik heb het geluk dat ik me ook tijdens mijn werk kan bezighouden met inspirerende dingen. Naar muziek of een goede podcast luisteren tijdens het tekenen, bijvoorbeeld.”

Ben je gelukkig?

“Ja, ik ben heel tevreden op dit moment. Alle opdrachten die ik ooit had willen doen, heb ik al kunnen verwezenlijken. Ik ben dus heel blij met waar ik sta op dit punt in mijn leven. Ik heb zelfs nog nooit zo graag getekend. En nog die familiestrip hé.”

WIE IS CONZ?

Conz is het pseudoniem van Constantijn van Cauwenberge (43). Hij komt uit Leuven en woont al een aantal jaar in Oostende. Hij is getrouwd met Liesbet Beddeleem en samen hebben ze twee kinderen van 11 en 13 jaar.

Conz studeerde aan de Sint-Lukas Hogeschool in Brussel. In 2004 debuteerde hij met het album ‘Toen ik nog Baas van de Wereld was’. Hij was stadstekenaar van Turnhout en publiceerde verschillende strips. Momenteel werkt hij als illustrator aan verschillende jeugdboekenreeksen en allerlei losse opdrachten. Hij is huiscartoonist van STORA, Passe Partout Leuven en Tienen. Daarnaast geeft Conz les aan de Kunstacademie aan Zee.

Conz is dol op films, lezen en sporten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.