Controles op Ostend Beach in Oostende werpen hun vruchten af

Maar liefst 7.500 bezoekers werden aan een controle onderworpen. © JRO
Redactie KW

Tijdens de tiende editie van Ostend Beach, van 12 tot 14 juli, werden de bezoekers aan heel wat controles onderworpen voor ze het festival konden betreden. “De cijfers tonen aan dat een preventief beleid en controles werken, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juli voerde de politie verschillende controles uit in kader van ‘Ostend Beach’. Het festival wordt jaarlijks door heel wat jongeren bezocht. Dit jaar werden maar liefst 18.000 bezoekers ontvangen op het strandfestival. “Per dag werden tussen de 2.200 en de 2.700 personen gecontroleerd. Verspreid over drie dagen maakt dat ongeveer 7.500 gecontroleerde personen”, legt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) uit.

“Daarvan werden 744 personen door de drugshond aangewezen, daarvan waren 142 personen effectief in bezit van drugs. De meesten betaalden een ‘Onmiddellijk Minnelijke Schikking (OMS). Tachtig personen betaalden onmiddellijk voor een bedrag van 10.475 euro. 59 personen kozen voor een overschrijving voor een totaal bedrag van 8.075 euro. De politie stelde daarbij vier keer een proces-verbaal op. Eén wegens vermoedelijk dealen, één wegens bezit hoeveelheid drugs boven de toegestane OMS, één wegens bezit van cannabis door een minderjarige en één wegens het bezit van cannabis THC minder dan 0,2 procent. Eén persoon was ook in het bezit van een mes.”

Ook grootschalige verkeerscontrole

Naast de controle op personen op het festival werd ook een grootschalige verkeerscontrole gehouden in Oostende. Van de 185 gecontroleerde bestuurders reden er drie onder invloed van alcohol en waren negentien bestuurders onder invloed van drugs. “Het overgrote deel van de gecontroleerde festivalgangers reageerde positief op de controles”, duidt korpschef Philip Caestecker. “Het is mede dankzij de controles dat het festival zijn positief karakter behoudt en dat grote ongeregeldheden uitblijven. Er werden zes bestuurlijke arrestaties verricht: twee voor vechtpartijen, één voor een persoon die het domein wenste te betreden zonder toegangsticket en drie voor openbare dronkenschap.”

De cijfers tonen aan dat een preventief beleid en controles wel degelijk werken. Het aantal festivalgangers dat drugs bij zich heeft neemt jaar na jaar af. In 2016 hadden er nog honderd personen per festivaldag drugs bij zich, dit jaar waren het er nog 47. Iets meer dan de helft minder dus. “Ons doel is om de bezoekers van het festival in de best mogelijke en veilige omstandigheden kunnen genieten van de muziek en de sfeer en daar lijken we in te slagen”, aldus de burgemeester.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier