Controleacties op gebruik van aanhangwagens in Kortrijk

Politiezone VLAS startte vandaag met een verkeersveiligheidsactie, specifiek gericht op het gebruik van aanhangwagens.

© (Foto LVC)

Het controledispositief vond plaats aan het recyclagepark van Kortrijk, een plaats die niet zomaar werd gekozen. “Vakmensen en professionals, mensen die frequent gebruik maken van aanhangwagens, kennen de wetgeving hieromtrent door en door” vernemen we van hoofdinspecteur Bouckaert. “Particulieren die occasioneel gebruikmaken van een aanhangwagen zijn hier heel wat minder mee bekend. Wanneer ze bijvoorbeeld bouwafval of overschotten naar het containerpark willen brengen, gebeurt het zelfs dat ze even een aanhangwagen lenen van een familielid of kennis. Ze weten niet goed wat de vereisten hiervoor zijn, wat vaak tot onveilige situaties kan leiden. Hierop willen we dan ook gaan inzetten. Echt zware inbreuken kunnen we niet door de vingers zien, maar lichtere en vaak voorkomende feiten zoals de stoplichten, gewicht en de hulpkoppeling behandelen we gewoon met een verwittiging”.

Politieagenten en dispositieven, het roept vaak bittere en vooral financiële gevoelens op bij de mensen. “Laat het duidelijk zijn dat dit een controleactie is zonder repressief karakter” gaat de hoofdinspecteur verder. “We zetten in op preventie en sensibilisering. Bestuurders die in overtreding zijn, zijn dit vaak zonder dat ze het zelf beseffen. Een boete geven zou dan enkel maar wrevel en wrok opwekken en uiteindelijk tot niets leiden. Overtreders krijgen een waarschuwing met zich mee en krijgen 7 dagen om zich in regel te stellen. Doen ze dit, dan is de zaak gesloten. Weigeren ze, dan moeten we daar inderdaad gevolg aan geven”.

Het sensibiliserend karakter van de actie wordt onderstreept door infokaartjes, die bestuurders na controle overhandigd krijgen. “Het kaartje bevat 7 tips waarmee chauffeurs rekening kunnen houden als ze een aanhangwagen aankoppelen” vult de hoofdinspecteur nog aan. “De meest frequente overtredingen zijn zaken die vaak onachtzaam gebeuren en kunnen vermeden worden. Met dit kaartje wijzen we hen erop en kunnen ze hun weg veilig vervolgen”.

De actie maakt deel uit van een groter geheel onder de roepnaam “WVL4”, waarbij de politiezones VLAS, RiHo, Polder en Westkust de handen in elkaar slaan om interzonale problematiek aan te pakken.

Vincent Van Quickenborne, Kortrijks burgemeester, kwam persoonlijk de controleactie bijwonen. “Verkeersveiligheid in al zijn aspecten is en blijft een speerpunt voor onze stadsdiensten. Iedere actie die de veiligheid van onze inwoners kan bevorderen, moedigen we dan ook aan”.

Controleacties op gebruik van aanhangwagens in Kortrijk
© (Foto LVC)

(LVC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.