Fedasil vond de quarantainemaatregel discriminerend en onterecht. Volgens de Fedasil-directie moeten niet alle bewoners het slachtoffer worden van strenge quarantaineregels omdat enkele bewoners het samenscholingsverbod aan hun laars lapten. Daarvan zijn echter verscheidene vaststellingen geregistreerd, onder meer van Politiezone Westkust en De Lijn.

Een opvangcentrum waar zo'n 300 mensen samenhokken en waar ze met 10 tot 12 personen in één kamer moeten slapen, is echter een enorm risico voor coronabesmettingen die ook snel naar burgers buiten het centrum kunnen worden overgedragen en dus bleef burgemeester Vanden Bussche onvermurwbaar. Zeker toen aan het licht kwam dat een mogelijk geval van een besmette asielzoeker die kortademig was en hoestte, niet eens werd gemeld zoals was afgesproken, en die ook niet naar de triage was gestuurd.

De burgemeester wees op het enorme risico voor de grote groep kwetsbare senioren in zijn gemeente. Daarom werd beslist dat geen enkele asielzoeker het centrum nog mag verlaten, tenzij om een essentiële verplaatsing te doen met daarvoor een officiële toelating van de directie. Preventief werden de voorbije week op de site ook een 10-tal werfcontainers geïnstalleerd voor een betere toepassing van het principe van social spacing en om indien nodig bewoners die een coronabesmetting oplopen af te zonderen.

(MVQ)

Fedasil vond de quarantainemaatregel discriminerend en onterecht. Volgens de Fedasil-directie moeten niet alle bewoners het slachtoffer worden van strenge quarantaineregels omdat enkele bewoners het samenscholingsverbod aan hun laars lapten. Daarvan zijn echter verscheidene vaststellingen geregistreerd, onder meer van Politiezone Westkust en De Lijn. Een opvangcentrum waar zo'n 300 mensen samenhokken en waar ze met 10 tot 12 personen in één kamer moeten slapen, is echter een enorm risico voor coronabesmettingen die ook snel naar burgers buiten het centrum kunnen worden overgedragen en dus bleef burgemeester Vanden Bussche onvermurwbaar. Zeker toen aan het licht kwam dat een mogelijk geval van een besmette asielzoeker die kortademig was en hoestte, niet eens werd gemeld zoals was afgesproken, en die ook niet naar de triage was gestuurd.De burgemeester wees op het enorme risico voor de grote groep kwetsbare senioren in zijn gemeente. Daarom werd beslist dat geen enkele asielzoeker het centrum nog mag verlaten, tenzij om een essentiële verplaatsing te doen met daarvoor een officiële toelating van de directie. Preventief werden de voorbije week op de site ook een 10-tal werfcontainers geïnstalleerd voor een betere toepassing van het principe van social spacing en om indien nodig bewoners die een coronabesmetting oplopen af te zonderen.(MVQ)