Contactopsporing Zuid-West-Vlaanderen komt er voorlopig niet

© belga
Olaf Verhaeghe

De plannen om een lokaal contactopsporingscentrum in Zuid-West-Vlaanderen op te zetten, gaan voorlopig opnieuw in de koelkast. Welzijnsintercommunale W13 kon nog geen akkoord vinden met de Vlaamse overheid. Alle nodige voorbereidingen zijn intussen wel getroffen.

Normaal zou W13 vorige week vrijdag van start gaan met lokale contacttracing in 14 gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. Het gaat om Kortrijk, Kuurne, Harelbeke, Waregem, Wielsbeke, Zwevegem, Avelgem, Spiere-Helkijn, Menen, Ledegem, Wevelgem, Anzegem, Lendelede en Wervik. In samenwerking met de hogere overheden, Sciensano, het Agentschap Zorg en Gezondheid en de verschillende ziekenhuizen in de regio wilde W13 een regionaal callcenter op poten zetten. Alle nodige voorbereidingen om van start te gaan, waren al getroffen. Elf artsen op rust, verbonden aan het AZ Groeninge, staan klaar om te beginnen.

Zo werd gekeken om de werking tussen de Vlaamse contacttracers en de lokale speurders goed op elkaar af te stemmen, maar dat loopt niet van een leien dakje. Zo is er discussie over het gebruik van de databanken van Sciensano, het gebruik van gemeenschappelijke scripts en welke opleidingen de lokale tracers moeten krijgen. “De regio vindt het belangrijk om elkaar te versterken”, klinkt het bij W13-voorzitter Philippe De Coene. “Maar dubbel werk moeten we kunnen vermijden.”

Voorlopig vindt W13 geen akkoord met Vlaanderen om als lokaal contactcentrum aan het werk te gaan. Philippe De Coene is dan ook streng voor de hogere overheid. “Wij hebben het vermoeden dat Vlaanderen enkel in zichzelf geloofd en niet in de professionaliteit van onze mensen. Een simpel voorbeeld: volgens de officiële cijfers is de besmettingscoëfficient voor Kortrijk nu vijf. Volgens onze informatie zitten we al aan 35. Wij spelen veel korter op de bal.”

“Maar we blijven in nauw contact met de Vlaamse Overheid en het Interfederaal Comité Testing & Tracing Covid 19 en hopen alsnog het akkoord te krijgen om de Vlaamse contactopsporing lokaal te versterken”, zegt De Coene nog. “We zijn overtuigd van de grote meerwaarde in het bundelen van krachten tussen Brussel en het lokale niveau.” De W13-voorzitter stuurt aan op extra overleg met minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.