Contactopsporing Midwest wordt rolmodel voor heel Vlaanderen

© belga
Stefan Vankerkhoven

De Vlaamse ministers Wouter Beke en Bart Somers willen de contactopsporing in de regio Midwest als model uitrollen in heel Vlaanderen. Dat bevestigen Kris Declercq (CD&V) en Francesco Vanderjeugd (Open VLD), de burgemeesters van respectievelijk Roeselare en Staden die deel uitmaken van de regio Midwest.

Het Midwestoverleg bestaat uit de zestien burgemeesters van de gemeenten en steden uit de regio Midden-West-Vlaanderen. Concreet gaat het om Ardooie, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt, Wielsbeke en Wingene ( arrondissement Tielt) en Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden (arrondissement Roeselare). De burgemeesters komen maandelijks bijeen om afspraken te maken over bovenlokale samenwerking. Uitgangspunt is hierbij een versterking van de deelnemende besturen.

Midwest was een van de drie proeftuinen voor contactopsporing, maar heeft van bij het begin in het datasysteem van Vlaanderen gewerkt om onder andere dubbele contacttracing te vermijden. Nu willen de Vlaamse ministers Wouter Beke en Bart Somers de door Midwest gehanteerde procedure gebruiken om de lokale bron- en contactopsporing in alle Vlaamse steden en gemeenten verder te versterken.

Samenwerking

Kris Declercq, de burgemeester van Roeselare, is de grote trekker van dit project. Midwest heeft de voorbije maanden een semi-autonoom contactopsporingssysteem op het getouw gezet. Het gaat om een samenwerking tussen een lokaal opsporingssysteem en het centrale systeem, die allebei werken op één centraal dataplatform en met hetzelfde IT-systeem. De indexpatiënten, bij wie een Covid-19-besmetting is vastgesteld, worden lokaal gecontacteerd, terwijl het centrale systeem hun contactpersonen blijft contacteren. Gepensioneerde artsen-specialisten en huisartsen bellen de patiënten op.

“In juli al zijn we met Midwest zelf begonnen met contactopsporing, toen we vaststelden dat de procedure op Vlaams niveau niet 100 procent naar behoren werkte”, vertelt Kris Declercq. “Ik heb toen aan de mouw getrokken van minister Wouter Beke. Aanvankelijk had hij bezwaren: zouden lokale besturen wel voldoende rekening houden met de privacy van de patiënten? We hebben vervolgens in augustus een afsprakennota opgesteld, met garanties voor het beroepsgeheim en de patiëntenrechten. Ons model werd door Vlaanderen goed bevonden en heeft goed gefunctioneerd in september en oktober. We wilden als lokaal bestuur van in het begin meer doen dan louter de bevolking sensibiliseren.”

Extra financiering

“Wij werken niet naast het Vlaamse systeem, maar we helpen elkaar en vullen elkaar aan. We maken gebruik van dezelfde databank. Maar ons gevoel is dat wij als lokale besturen de situatie ter plaatse beter kennen. Het systeem is in overleg opgezet en we hebben het voortouw genomen, waarbij er goed samengewerkt wordt met vrijwillige, lokale artsen. Ik herhaal het, het is geen dubbel of parallel circuit, maar een aanvulling. Midwest wordt hiervoor nu beloond met een extra Vlaamse financiering. Overigens hebben ook collega’s uit Zuid-West-Vlaanderen en Mechelen gelijkaardige projecten opgezet”, besluit Kris Declercq.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier