Contactopspoorders kunnen niet volgen: hoogrisicocontacten krijgen voortaan sms’je

© belga
Redactie KW

Ook de Vlaamse contactopspoorders voelen de sterke stijging van de coronacijfers. Het aantal op te bellen hoogrisicocontacten is van donderdag op vrijdag verdubbeld. Om die mensen allemaal snel te blijven informeren gaat de contactopvolging sms’en sturen in plaats van hen op te bellen, net zoals in Brussel en Wallonië al gebeurde. Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is er momenteel nog geen sprake van een achterstand.

Het aantal mensen dat de contactopspoorders moeten opbellen of bezoeken stijgt exponentieel. Van donderdag op vrijdag is het aantal op te bellen besmette personen met meer dan een derde toegenomen, van zo’n 2.800 naar bijna 3.700. Aangezien één besmette persoon vaak meerdere contactpersonen doorgeeft, gaan die aantallen nog sneller de hoogte in. Het aantal op te bellen hoogrisicocontacten is daardoor op één dag verdubbeld. “Vandaag moeten we er iets meer dan 4.000 bereiken, gisteren waren er dat nog zo’n 2.000”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Besmet? Telefoon!

Om iedereen toch snel de juiste informatie te blijven bezorgen over hun quarantaine en test, schakelt dat vrijdag over naar sms’en voor hoogrisicocontacten in plaats van hen te bellen. “De besmette personen blijven we wel allemaal bellen. Ook mensen zonder mobiel nummer blijven we bellen. Zijn al die telefoons afgewerkt, dan stappen we weer over van de sms’en naar de telefoon voor de overgebleven hoogrisicocontacten. We zetten de sms’en dus in om iedereen snel te blijven bereiken en we blijven zo veel mogelijk mensen bellen in plaats van te sms’en. We evalueren continu of we werken via telefoon of sms.”

Volgens Joris Moonens is er momenteel nog geen achterstand bij de contacttracers. “Net om dat te vermijden maken we momenteel gebruik van de sms’en. De bedoeling is dat de komende dagen ook nog te doen en het systeem voortdurend te evalueren.”

Drie sms’en

Hoogrisicocontacten zijn personen waarvan een besmet persoon aangeeft er langer dan 15 minuten contact mee te hebben gehad op een afstand minder dan 1,5 meter. Deze personen moeten zeven dagen in quarantaine gaan en zich laten testen. Hoogrisicocontacten die niet gebeld worden door de contactopspoorders, zullen drie sms’en krijgen: een sms met de melding dat ze een risicocontact zijn, in quarantaine moeten gaan en zich laten testen, een sms met een activatiecode waarmee ze zich kunnen laten testen in een testcentrum en een sms met een websiteadres voor meer info.

Om prioriteit te geven aan het snel bereiken van het fors stijgende aantal besmette personen en hoogrisicocontacten, belt de contactopsporing sinds vrijdag niet meer naar de laagrisicocontactpersonen van een besmette persoon. Die krijgen ook geen sms. Laagrisicocontactpersonen hebben een contact gehad met de patiënt, maar minder dan 15 minuten of op voldoende afstand. Voor hen was het advies om waakzaam te zijn voor symptomen, afstand te houden en contacten te beperken. Ook een aantal opvolgtelefoons naar personen die hun activatiecode niet gebruikten, zijn stopgezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier