Conservatorium Kortrijk maakt filmpjeszoektocht

Directeur Erik Desimpelaere en schepen van Onderwijs Kelly Detavernier leggen het concept uit.©JVGK JVGK
Directeur Erik Desimpelaere en schepen van Onderwijs Kelly Detavernier leggen het concept uit.©JVGK JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Met het project ‘Conservatorium Connects: livestreams en filmpjeszoektocht’ wil Conservatorium Kortrijk het werk van leerlingen tot bij de toeschouwers brengen.

Door de coronamaatregelen zijn er al maandenlang geen toonmomenten, matineeconcerten, voorstellingen of andere evenementen geweest voor leerlingen, ouders en sympathisanten. “Als de toeschouwers niet meer tot bij ons kunnen komen, dan brengen wij ons werk rechtstreeks tot in hun woonkamers”, zegt directeur Erik Desimpelaere, die toegeeft dat door corona het aantal inschrijvingen gedaald is. De inschrijvingen voor muziek zijn licht gedaald, dans gaat 4 procent achteruit en de afdeling woord zelfs 8 procent achteruit.

“Met ‘Conservatorium Connects’ proberen we de mensen te tonen dat onze leerlingen niet stil zaten de voorbije maanden. Het schept ook de gelegenheid om het conservatorium te (her)ontdekken of te leren kennen”, vult schepen van Kunstonderwijs Kelly Detavernier (N-VA) aan.

In het straatbeeld

Het Conservatorium werkt aan andere manieren om leerlingen, ouders en andere geïnteresseerden te verbinden. Vanaf de paasvakantie staan daarom verschillende projecten gepland onder de noemer ‘Conservatorium Connects’: livestream van voorstellingen van leerlingen en een filmpjeszoektocht. “Het afgelopen jaar verzamelde de school een 100-tal filmpjes van leerlingen die ondanks de lockdowns en de beperkende maatregelen bleven muziek maken, toneel spelen en dansen. We hebben die gebundeld”, aldus de directeur.

Die filmpjes verschijnen vanaf de paasvakantie in het straatbeeld door middel van affiches met daarop unieke QR-codes en de naam van de leerling. De affiches zullen te vinden zijn op enkele hotspots in het stadscentrum, zoals het Jozef Vandaleplein en Overleie. Het Conservatorium denkt ook aan de deelgemeenten en aan de afdelingen in Avelgem en Gullegem. Ook daar kunnen leerlingen, ouders en andere geïnteresseerden op filmpjeszoektocht.

“Een overzichtskaartje zorgt ervoor dat je zelf een wandeling of fietstocht kan samenstellen die je van het ene filmpje naar het andere leidt. Maar de affiches kunnen evengoed de aandacht van toevallige passanten trekken. Op deze manier wil de school meteen ook toekomstige leerlingen warm maken voor een opleiding in het deeltijds kunstonderwijs”, zegt de schepen. De affiches blijven aanwezig in het straatbeeld tot het einde van de zomervakantie. Het kaartje kan je downloaden op de website van het Conservatorium. “Je vindt ze ook op de deelnemende locaties.”

Via livestream

Verder zijn er ook enkele voorstellingen die te volgen zijn via livestream en het YouTube-kanaal van het Conservatorium. De eerste uitzending staat gepland op 22 april om 19.30 uur. De school zal dan een eerste deel van de opnames van de Jong Talentklas Muziek streamen via haar You Tube kanaal. Op 29 april volgt een tweede deel.

“Op 6 en 20 mei zijn de leerlingen van de woordafdeling aan de beurt en op 10 juni wordt de reeks livestreams afgesloten met een dans- en beeldvoorstelling, waarbij de leerlingen van het Conservatorium in duo’s dansen rond beeldende werken van leerlingen uit de Academie”, aldus nog directeur Erik Desimpelaere.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.