Conscienceschool gaat vrijdag weer open: “Sluiting was niet te vermijden”

Directeur van de school An Pottier en algemeen directeur van scholengroep Stroom Chris Vandecasteele.©Jeffrey Roos JRO
Directeur van de school An Pottier en algemeen directeur van scholengroep Stroom Chris Vandecasteele.©Jeffrey Roos JRO
Jeffrey Roos

De Hendrik Conscienceschool start, na een quarantaineperiode van een week, vrijdag weer op. Na coronatesten bleken een twintigtal leerlingen en vier leerkrachten besmet met het coronavirus. “We zijn blij dat we eindelijk opnieuw kunnen opstarten”, klinkt het bij de directie.

Alle kleuters en leerlingen van de lagere school van de Hendrik Conscienceschool werden op woensdag 2 december preventief in quarantaine geplaatst. Een zorgleerkracht, die in contact kwam met zo’n 70 kleuters, bleek besmet met het coronavirus. Ook zes kinderen uit de lagere school bleken besmet te zijn. Daarom werd geen enkel risico genomen en werden alle 244 kinderen en 33 personeelsleden van de school in quarantaine geplaatst. Alle ouders werden verwittigd en de school ging op slot.

Veel begrip bij ouders

Volgens algemeen directeur van scholengroep Stroom, Chris Vandecasteele, was er heel veel begrip bij de ouders van de leerlingen. “Zodra het virus houvast krijgt binnen de schoolpoorten is een collectieve sluiting en de leerlingen in quarantaine plaatsen de enige oplossing”, vertelt de man. “An Pottier, de directeur van de school, reageerde onmiddellijk op het nieuws van de besmettingen en lichtte mij in. Daarop werd meteen beslist om de school te sluiten.”

In de school wordt naar eigen zeggen niets aan het toeval overgelaten om de verspreiding van het virus tegen te gaan. “We hameren op het wassen van de handen en de leerlingen weten perfect dat ze voorzichtig moeten omspringen met elkaar”, duidt directeur Ann Pottier. “Er wordt in onze school heel veel aandacht aan het virus besteed.”

Maandag werden de leerlingen van de lagere school en de personeelsleden aan een coronatest onderworpen. Woensdag waren alle resultaten van de tests binnen. “De kleuters werden niet getest omdat zij in de eerste plaats niet leerplichtig zijn en iets gemakkelijker in quarantaine kunnen. Ze zijn bovendien nog erg jong zijn om een dergelijke test te ondergaan”, legt de algemeen directeur uit.

Milde symptomen

Uit de testen bleken vier leerkrachten en een twintigtal leerlingen besmet te zijn met het coronavirus. “Donderdag liep de quarantaineperiode af, dus kunnen we vrijdag de school heropenen, uiteraard enkel voor de leerlingen die niet besmet zijn. De leerlingen die wel besmet zijn, moeten nog een weekje thuis blijven, net als de besmette leerkrachten. Geen enkele van de leerkrachten vertoonde symptomen en bij de kinderen waren er hier en daar milde symptomen”, aldus de algemeen directeur.

Geen speciale maatregelen

De opening van de school zal op een normale manier verlopen. “De lessen starten gewoon op zoals dat voor de quarantaineperiode het geval was. Er worden ook geen speciale maatregelen genomen, want we deden er alles aan om dit te voorkomen. We zijn echter niet opgewassen tegen het feit dat het virus van buitenaf wordt binnen gebracht. Die mensen kunnen daar ook niet aan doen aangezien men soms helemaal niet merkt dat men besmet is. Net dat maakt het virus zo gevaarlijk. Of we dit konden vermijden? Onmogelijk”, besluit An Pottier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.