Conny Degrande verrast rusthuisbewoners: “Ik ben zelfs al beetje kapster geworden”

Redactie KW

De rusthuisbewoners van de afdeling in wzc Sint-Amand in Zwevegem, waar Conny Degrande werkt, hebben geluk. Naast haar dagtaak zorgt ze in deze coronatijden wekelijks voor een traktaat. “Ik beleef er veel plezier aan.”, zegt ze met een brede glimlach.

In deze coronatijden komen af en toe bedrijven of verenigingen in de krant die iets schenken aan het personeel of de bewoners van onze woonzorgcentra om hen een steuntje te geven in deze moeilijke tijden. Conny Degrande (52), die werkt in wzc Sint-Amand in Zwevegem, verrast de mensen van haar afdeling wekelijks op een zelfgemaakt traktaat en dit reeds van bij de start van het bezoekverbod.

Hartenwafeltjes

“Daar we toch ‘in ons kot’ moesten blijven, had ik het idee om hartenwafeltjes te bakken. Ik dacht bij mezelf waarom ook niet voor de mensen van mijn afdeling als opkikkertje omdat er geen bezoek meer mocht zijn. De bewoners waren heel tevreden, en ik beloofde hen dat ik, zolang er geen bezoek toegelaten is, iedere week iets ging maken of bakken.”

Ondertussen heeft men er al mogen proeven van hartenwafeltjes, tiramisu, chocoladecake, chocomousse, speculoosmousse, appel-kaneelcake, abrikooswafels… “Ik heb ook al tweemaal op het werk warme appels met stierenboter gemaakt daar ik hen had gevraagd wat ze graag eens wilden. Een drietal bewoners hebben toen wel geholpen met het schillen van de appels.”

“Het was mijn idee om dit te doen, dus zijn de kosten ook voor mij”

Conny werkt al tien jaar in het woonzorgcentrum. Eerst werkte ze in het onderhoud en nu al een tijdje als logistiek medewerker. “Ons werk in deze coronatijden blijft bijna hetzelfde, al kwamen er toch wel enkele taken bij. Meestal zaken die anders door de familie gebeuren, zoals bij sommige mensen de was doen. Ik ben ondertussen ook een beetje kapster geworden. In mijn vrije tijd keer ik soms terug om er hun haar te doen, zodat de bewoners er toch een beetje proper bijlopen”, lacht ze.

Maar ook wanneer Conny thuis is, is ze aan de slag voor de bewoners van haar afdeling. “Naast het maken van de lekkernijen, iedere keer toch voor zo’n 40-tal mensen, ben ik ook beginnen met knutselen. Zo maakte ik al een attentie met Pasen en Moederdag en ben ik nu al bezig met iets voor Vaderdag.”

Potjes van het wzc

De kosten zijn voor haar rekening. “Het was mijn idee om dit te doen, dus zijn de kosten ook voor mij. De potjes kan ik wel gebruiken van het WZC en van de kok heb ik ook al eens een pak bloem en suiker gekregen. Ook kreeg ik al bloem van mijn zus en deze week nog 10 eieren van een collega. De rest van de ingrediënten koop ik zelf.”

Aan het enthousiasme waarmee Conny alles vertelt, is het duidelijk dat ze veel voldoening haalt uit haar werk. “De bewoners en collega’s reageren heel dankbaar en appreciëren wat ik doe voor hen. Mijn programma de komende weken blijft dus gewoon hetzelfde: dessertjes maken en de mensen zo goed mogelijk blijven verzorgen en tevreden stellen. Ik doe het graag en met veel plezier.” (GJZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.