Congolese pater scheutist wordt pastoor in Izegem en Lendelede

De nieuwe Izegemse pastoor André Kalumba.
Redactie KW

De Brugse bisschop Lode Aerts heeft de 46-jarige Congolese pater scheutist André Kalumba per 1 oktober benoemd tot pastoor in Izegem en tevens tot pastoor in Lendelede. Herman Lecluyse, pastoor in Izegem en voormalig deken, krijgt eervol ontslag.

Herman Lecluyse is dit jaar 72 geworden en wil het wat rustiger aan doen. Hij werd in 2003 tot deken in Izegem benoemd als opvolger van de intussen overleden Jozef Decoene. Voordien was hij deken in Staden tot het decanaat werd opgeheven. Ook het decanaat Izegem is eind 2018 (na 65 jaar) opgeheven en bij het decanaat Roeselare gevoegd. Sindsdien bleef Herman Lecluyse in Izegem actief als pastoor van de pastorale eenheid Sint-Crispijn. Daartoe behoren naast de centrumparochie Sint-Tillo ook Kachtem, Emelgem en Bosmolens.

Vlot Nederlands

De nieuwe Izegemse pastoor André Kalumba is pater scheutist en spreekt vlot Nederlands. Hij was sinds vorig jaar als meewerkend priester op verscheidene parochies van het decanaat Kortrijk. Hij werd in Kananga in West-Kasaï geboren kwam er in contact met Vlaamse scheutisten die daar actief waren. “Ik vond het als 15-jarige al fascinerend dat Vlaamse paters van zo ver bij ons kwamen om alles met ons te delen“, zegt hij. “Onze taal, ons eten, onze cultuur.”

Zelf wilde hij eerst advocaat worden maar als oudste van 11 – “We konden een eigen voetbalploeg vormen!” – moest hij normaal gezien trouwen om de familie te helpen onderhouden. Toch koos hij voor het priesterschap en meldde zich aan bij de congregatie van Scheut.

Mosselen met friet

Hij volgde zijn priesteropleiding in Kameroen en werd toen naar het buitenland gezonden. Het werd… Vlaanderen. In december 2000 aangekomen, leerde hij eerst Nederlands. Daarop deed hij als kandidaat-priester stage in Limburg. Hij leerde er de Vlaamse ‘cultuur’ kennen – van mosselen met frieten eten tot pintjes drinken – en leerde meteen ook vlot Limburgs. In 2003 werd hij dan in Genk tot priester gewijd. Hij werd eerst kapelaan in Beringen en daarna pastoor-moderator in Houthalen-Helchteren, tot hij vorig jaar naar de regio Kortrijk gezonden werd. De goedlachse pater woont in het missiehuis in Kortrijk maar verhuist dus straks naar Izegem.

In Izegem krijgt pastoor Kalumba steun van pastoor Matthias Noë op de Bosmolens en van parochieassistent Filip Mulier uit Kachtem.

In de regio zijn intussen drie Congolese scheutisten actief: pater Martin Mvibudulu is al zeven jaar pastoor in Menen en pater Sylvester Mpia is sinds 1 juli kort pastoor in Wevelgem-Gullegem.

Sint-Blasiusparochie Lendelede

Nieuw is ook dat de Sint-Blasiusparochie Lendelede bij de Izegemse pastorale eenheid gevoegd wordt. Sinds 2015 vormde Lendelede een federatie met Ingelmunster met Ludwig Dubaere als moderator maar bleef eigenlijk zo goed als zelfstandig tot pastoor Willy Bonte in 2018 – na 23 jaar pastoorschap – met pensioen ging. Intussen bleek dat Lendelede – hoewel bestuurlijk behorend tot het arrondissement Kortrijk – kerkelijk meer aanleunde bij Izegem dan bij Ingelmunster. Een gedeelte van het grondgebied Lendelede behoort trouwens tot de parochie H. Familie Bosmolens in Izegem. Ingelmunster gaat zal nu verder gaan als afzonderlijke pastorale eenheid, maar pastoor Ludwig Dubaere (63) zal ook ondersteuning bieden in Izegem. (NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.