Concert zet goede samenwerking pastorale eenheden Rumbeke en Ledegem in de kijker

Rechtstaand hebben we van links naar rechts Nico Staessens, Johan Loones en Els Delie. Zittend zien we Stijn Hantson, hij is tien jaar diaken. (foto JCR) © (foto JCR)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Met priester Johan Loones en diaken Stijn Hantson hebben de pastorale eenheden Damiaan uit Ledegem en Vincent uit Rumbeke heel wat gemeenschappelijk. Redenen genoeg om eind september een verbroederingsweekend te organiseren. Dit jaar ligt het zwaartepunt in Rumbeke met een concert in de Sint Petrus- en Pauluskerk.

Johan Loones is sinds tien jaar priester in Ledegem, in 2016 werd hij ook priester in Rumbeke. Stijn Hantson viert dit jaar zijn tiende verjaardag als diaken. Hij was al enkele jaren actief in Ledegem en sinds het voorjaar is hij ook diaken in Rumbeke. Een verbroedering tussen beide parochiale eenheden is dan ook logisch. Het verbroederingsweekend vindt op zaterdag 28 en zondag 29 september plaats. “In de pastorale eenheid H. Damiaan in Ledegem hebben we al langer de gewoonte om eind september feest te vieren”, vertelt priester Johan Loones. “Door de vele banden tussen Ledegem en Rumbeke leek het ons logisch om iets samen te doen, daaruit is het verbroederingsweekend gegroeid. Daarbij is er telkens een grotere activiteit op zaterdag en een gewone activiteit op zondag, afwisselend in Rumbeke en Ledegem. Dit jaar ligt het zwaartepunt in Rumbeke met een concert in de Sint Petrus- en Pauluskerk.”

Lokale inbreng

“We ontvangen daarbij het solidariteitskoor Vamos Pru Lutar onder leiding van Rik Decramer voor een muzikale avond. Een koor met leden over heel West-Vlaanderen die strijd- en solidariteitsliederen brengen. Het is de eerste keer dat ze in onze regio optreden. Ze krijgen het gezelschap van het kinderkoor van basisschool De Verrekijker in Rumbeke. We vinden het belangrijk dat er ook een lokale inbreng is. Zij zullen enkele liederen apart en samen brengen”, vertelt Els Delie die vanuit Rumbeke mee aan de kar trekt. Het concert start om 19.30 uur.

“We vragen een vrije bijdrage. Met de opbrengst willen we drie projecten in India ondersteunen die ons na aan het hart liggen. We hebben ons eigen project ‘Vrienden van Jagdish’ waarbij we dankzij tal van activiteiten al een gemeenschapshuis konden realiseren. Ten tweede steunen we de projecten van de Lievensmissie. Tot slot heb je de projecten van SCAD en de Zoutmijnkinderen. In november trekken we samen met priester Johan Loones naar India om de drie projecten te bezoeken”, vertelt Nico Staessens, de man van Els Delie.

Nieuw altaar

Op zondag is er dan een viering in de kerk van Ledegem. “Daarnaast is er de inzegening van het nieuwe altaar”, pikt Johan opnieuw in. “Toen ik in Ledegem gearriveerd ben, vond ik dat het vooraan in de kerk echt donker was. Alles aanpassen is natuurlijk onmogelijk, maar wat lichtere elementen zijn altijd welkom. In het kader daarvan is het altaar, helemaal in het wit, een flinke stap in de goede richting. Na afloop zijn alle parochianen welkom om samen een glas te drinken en we trakteren met frietjes. Ik ben immers niet alleen tien jaar actief in Ledegem, ik ben ondertussen ook al 30 jaar priester!”

In die drie decennia heeft Johan Loones heel wat zien veranderen. “Zeker de jongste tien jaar, vooral door de gebeurtenissen in de kerk”, stelt Johan. “Het aantal bezoekers neemt af, maar ook de mentaliteit richting kerk is flink veranderd. De gelovigen vragen heel veel service zoals dopen, eerste communie, vormsel, enz. Voor de mensen is dat een evidentie, maar dat is het niet. Gelukkig kunnen we rekenen op een sterk team. De parochie wordt niet in goede banen geleid door mij en de diaken, maar door een heel team van mensen die zich belangeloos inzetten. Ik vind het belangrijk dat zij ook in de aandacht komen.” (Thomas Dubois)

Afspraak op zaterdag 28 september om 19.30 uur in de Sint Petrus- en Pauluskerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier