Concert voor muziekschool Roeselaarse Mia Vercruysse in El Salvador

Lieve en Leen Vercruysse helpen hun zus Mia in El Salvador waar ze kunnen. © (foto SB)
Redactie KW

Grupo Morazan uit El Salvador, het geesteskind van Mia Vercruysse, is op 5 mei te gast in de Godelievekerk. Haar zussen Leen en Lieve vertellen met enthousiasme over de muziekschool die Mia ruim dertig jaar geleden in Segundo Montes oprichtte.

Mia Vercruysse (66) trok ruim dertig jaar geleden naar Zuid-Amerika om er Salvadoraanse vluchtelingen in Honduras te helpen. “Het ontbrak de mensen en dan vooral de kinderen aan een gezonde bezigheid in het kamp”, vertellen Mia’s zussen Leen en Lieve. “Mia begon er mensen met enige muzikale kennis op te leiden tot muziekleraars die op hun beurt muziekles gaven. Toen de vluchtelingen begin de jaren negentig terug naar El Salvador kwamen, vonden ze een door de burgeroorlog totaal verwoest land aan. Mia ging met hen mee en hielp waar ze kon om die gemeenschap terug op te bouwen. Nu dertig jaar later mag je stellen dat Segundo Montes in al zijn facetten opnieuw is opgebouwd, al blijven de armoede en de sociale onrechtvaardigheid en de problemen met drugsbendes groot.”

Grupo Morazan

“In El Salvador begon Mia in 1990 aan haar muziekschooltje. Dat is met heel veel hulp uit Vlaanderen ondertussen een heus cultuurcentrum geworden onder de naam Paco Cutumay. “Haar taak is naast het aantrekken en opleiden van kundige leerkrachten, Mia is zelf pedagoge, vooral het bijeenschrapen van de nodige fondsen voor het betalen van gebouwen, muziekinstrumenten en de lonen van de leraars. Onze familie en vrienden zijn al jarenlang nauw betrokken maar er komt ook heel veel financiële steun van de provincie West-Vlaanderen, het stadsbestuur van Roeselare en een pak organisaties in onze stad.”

Uit de muziekschool zijn ondertussen al 15 groepen ontstaan

Een van de realisaties van Mia is de groep Morazan die in 1997 het levenslicht zag. “De groep bestaat uit de muziekleraars van Mia’s school. Zij geven dagelijks les van half acht tot vier uur ‘s namiddags aan zo’n 120 leerlingen. De instrumenten, aangekocht met de steun van onder andere Roeselare, worden gratis aan de leerlingen aangeboden. Voor vier dollar per maand krijgen de kinderen er een hoogstaande muzikale opleiding.”

In de gemeenschap Segundo Montes zijn er ondertussen twaalf muziekgroepen, twee dansgroepen en een theatergroep als spin-off van Mia’s schooltje ontstaan.

Grupo Morazan treedt op in de Godelievekerk op zaterdag 5 mei om 16 uur. Ze krijgen de steun van Vamos Pra Lutar van Rik Decramer en Les Tailles Rondes onder leiding van Leen Vercruysse. Kaarten kosten 10 euro (kinderen 5 euro) en worden besteld via vercruysse.trui@gmail.com.

(BCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier