Compromis in Poelkapelle: 72 extra asielzoekers in plaats van 132

Redactie KW

Er komen in het asielcentrum van Poelkapelle 72 extra plaatsen voor asielzoekers, in plaats dan de vooropgestelde 132. Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) koos voor een compromis. Coalitiepartner N-VA vindt het niet kunnen dat zij niet bij het overleg betrokken waren.

Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) werd op 1 juli een eerste keer opgebeld door Fedasil, dat er mogelijks in het najaar een tijdelijke uitbreiding zou komen van 132 plaatsen in het opvangcentrum in Poelkapelle. Het gemeentebestuur was daar tegen en zeker de N-VA-fractie. Aanvankelijk was ook coalitiepartij CD&V geen voorstander, maar nu werkte burgemeester Lieven Vanbelleghem en Fedasil een compromis uit.

“Op 5 juli schreef het schepencollege een brief aan Fedasil dat wij niet akkoord gingen met een uitbreiding om verschillende redenen”, zegt burgemeester Lieven Vanbelleghem. Een eerste punt is de lozing van onbehandeld afvalwater in het centrum, wat in strijd is met het decreet integraal waterbeheer. Ook is er de sociale impact van het asielcentrum op het kleine gehucht Vijfwegen. Nog volgens het gemeentebestuur zijn de voorzieningen voor ontspanning in het centrum onvoldoende. Er waren meerdere klachten over het openbaar vervoer en de impact voor de gemeentelijke diensten. “We hebben daarover overleg gevraagd met Fedasil”, zegt de burgemeester. Het overleg vond vrijdagmorgen op 12 juli plaats.

“Op dit overleg werden de standpunten van het schepencollege nog eens toegelicht”, zegt Lieven Vanbelleghem. “Fedasil benadrukte dat in 2015 er al tijdelijke containers geplaatst werden omdat er toen eveneens een opflakkering was van asielaanvragen. Dit werd toen niet aangevraagd en gecommuniceerd. Er kwamen toen 330 vluchtelingen in het centrum en dat verliep zonder problemen. Ditmaal wil Fedasil wel in overleg gaan met ons omdat dit de fairste weg is.”

De burgemeester kwam nu tot een compromis met Fedasil. “We hebben afgesproken om niet de gevraagde 132 vluchtelingen toe te laten, maar het te beperken tot 72, wat het totaal op maximum 300 brengt. Dat is nog minder dan in 2015. Ook werd met Fedasil het akkoord bereikt dat ze zullen instaan voor waterzuivering bij de extra containers zodat ze voldoen aan de milieuwetgeving. Volgens de directeur is een capaciteit van 300 voor hen haalbaar om goed te begeleiden en zal de overlast buiten het centrum beperkt houden.”

De coalitiepartij vindt het niet kunnen dat zijn niet werden uitgenodigd voor het overleg, iets wat de burgemeester tegenspreekt. “Wij schrijven het compromis volledig op het conto van de burgemeester”, zegt schepen Dominique Cool (N-VA). “Onze fractie blijft duidelijk. We willen geen enkele extra asielzoekers in Poelkapelle bovenop de 250 die er nu al zijn. We horen dat de burgemeester geplande betogingen zou weren, allemaal beslissingen waar wij niet zomaar akkoord kunnen mee gaan zonder extra uitleg. Ook ons voorstel om ons juridisch te laten bijstaan om deze uitbreiding zoveel als mogelijk te bekampen is een brug te ver voor de burgemeester. Heeft Fedasil al dan niet de wet aan zijn kant, dit betekent nog niet dat wij ergens akkoord moeten mee gaan of compromissen moeten gaan sluiten.”

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier