Compostmeesters in Oostrozebeke draaien weer op volle sterkte met jonge kracht

(foto CLY)
Redactie KW

Na het onverwacht overlijden van de derde compostmeester Jacques Gourland viel alle gewicht in handen van de twee overblijvende compostmeesters, zodat er meteen werd uitgekeken naar versterking voor de werking.

Claire Mulier, die er van bij het begin bij was, deed een warme oproep naar een vrijwilliger met groene vingers om de ploeg te komen versterken. Een opvolger leek er niet meteen voorhanden zodat het tweetal al enkele jaren de boel alleen probeerden draaiende te houden. Daar is nu heel recent verandering in gekomen. Een jonge dynamische kracht van 40 jaar heeft zich gemeld en lijkt het alvast naar zijn zin te hebben. Mario Vandeputte is de man die ze zochten. Hij is broodnodig om alle acties waaraan de compostmeesters deelnemen, te ondersteunen. We stellen hem even voor.

Kiwi’s kweken

Mario Vandeputteis schrijnwerker en woont op de Gavers in Oostrozebeke. “Ik ben iemand met groene vingers en dat kreeg ik mee van vader en moeder. Mijn ouders hadden ook een mooie moestuin en daar mocht ik vaak in meeklussen. Later probeerde ik ook de tuin te onderhouden van mijn buurman en van mijn mémé. Ook thuis heb ik nu een kleine tuin en daar werk ik heel graag in. Ik wil in mijn tuin vooral dingen uit te proberen die niet altijd lukken, zoals het kweken van lekkere kruiden, paprika’s en zelfs kiwi’s. Vorig jaar mocht ik 65 kiwivruchten plukken.”

Hoe kwam hij dan op het idee om de stap te zetten naar de compostmeesters? “Eigenlijk is het mijn schoonmoeder Claire die me gevraagd heeft of ik het zag zitten om wat bij te springen bij de compostmeesters. Ik zag dit meteen zitten, al heb ik ook nog een andere drukke hobby. Zo ben ik ook een gedreven mountainbiker. Elk weekend trek ik eropuit om wat te fietsen. Het fietsen zal nu wat minder worden en wellicht zal ik ook niet kunnen meehelpen aan de geregelde zwerfvuilacties. Op de demoruimte die we hebben op het containerpark zal ik instaan voor het onderhoud van de kippenren, het groen en de struiken. Ik ben hier nu al een paar weekends aan de slag en ik doe het heel graag. Dit is nu wel de drukste periode van het jaar voor de compostmeesters. In de wintermaanden ligt alles een beetje stil.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier