Competitiebeesten hopen snel te kunnen zwemmen in Izegem

Openluchtbad Izegem bij de opening van het seizoen in 2019. Zal er in de zomer van 2020 recreatief mogen worden gezwommen? (foto Frank)
Wouter Vander Stricht

Het buitenzwembad van Izegem is in de zomer een van de paradepaardjes van de stad en uiteraard lonken zwemmers er al naar om baantjes te trekken. Het licht staat er nog niet op groen, maar er is hoop. “Eigenlijk mikken we op een snelle doorbraak, mits de nodige maatregelen”, aldus Frank Bruyneel, die voorzitter is van de Izegemse Krekelzwemmers (IKZ) en van de triatlonclub (ITC-EFC). De stad steunt het iniatief.

Ook praktiserend ijsbeer Bakker Jan altijd al verweven met de zwemsport duwt mee aan de kar door minister Ben Weyts en zijn collega’s te bestoken met vragen, maar voorlopig komt er daar geen positief nieuws. Dat bevestigt ook Frank Bruyneel, met zijn dubbel voorzitterspetje dus zeker betrokken partij. “Stad Izegem heeft het voortouw genomen en we hadden samen een draaiboek uitgewerkt, waarbij we zelf voor redders gingen zorgen. Het is bijvoorbeeld zo dat meeste trainers in onze club ook over een reddersdiploma beschikken, zo is er tijdens onze trainingen ook altijd een redder aanwezig. Wat overigens ook verplicht is.”

Update voor redders

Toen de veiligheidsraad had afgekondigd dat er buiten opnieuw gesport mocht worden, klonk dat als muziek in de oren van de zwemmers. Izegem beschikt immers over een buitenbad. “Recreatief zwemmen zou uiteraard niet aan de orde zijn, maar we zouden het strak kunnen organiseren zodat er een beperkt aantal mensen aanwezig is en ieder in zijn eigen baan blijft. Op die manier zouden we competitiezwemmers en triatleten de kans kunnen geven hun kilometers te malen. We hadden al wat praktische problemen kunnen wegwerken, maar we werden teruggefloten. Probleem ligt bij de redders. Die moeten nog een corona-update van hun opleiding krijgen. Wat moeten ze doen als iemand uit het water gehaald moet worden? Stel dat je iemand moet reanimeren. De kans is bij competitiezwemmers natuurlijk heel miniem, omdat het allemaal zeer geoefende zwemmers zijn. We hopen nu dat die bijkomende opleiding eventueel online kan gegeven worden, anders moeten we nog lang wachten.”

Klaar om te starten

Ondertussen liggen binnen- en buitenzwembad er al wekenlang troosteloos bij. Ook voor de stad dat in de zomer toch aardig wat inkomsten puurt uit het buitenbad is dit afknapper.

Izegem beschikt over een buitenzwembad dat op zomerdagen tot 2.000 bezoekers per dag telt. Schepen Lothar Feys: “Zestig procent daarvan komen van buiten Izegem en betalen dus 10 euro. Dat levert inderdaad behoorlijk wat inkomsten op. Als er deze zomer niet gezwommen mag worden, zijn we dat kwijt We waren dus inderdaad aan het bekijken om het buitenbad open te stellen voor de clubs, maar daarvoor hebben we dus nog geen groen licht gekregen van de overheid.”

Ondertussen blijven zowel het buiten- als binnenbad gevuld en liggen de filterinstallaties aan. “We hebben het met schepencollege beslist om alles in gereedheid te brengen om te kunnen starten. Dan zijn we meteen klaar als we het fiat krijgen. De installaties draaien nu, maar als we het water ongefilterd zouden laten, dan is de kost om weer op te starten vergelijkbaar met het laten draaien van de installaties.” (WVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten