Community Brugge Leest gaat in september van start

Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Met dit initiatief treedt de Openbare Bibliotheek Brugge in de voetsporen van Leuven Leest, Antwerpen Leest en Gent Leest. Bedoeling is dat lokale boekhandels, bibliotheken, literaire verenigingen, boekenliefhebbers en culturele spelers de krachten bundelen om zoveel mogelijk mensen in Die Scone samen te brengen rond literatuur en lezen.

“Ik ben Dirk. Ik woon in Brugge en ben stadslezer. De bibliotheek heb ik pas leren ontdekken sinds ik met pensioen ben. Al zes jaar kom ik wekelijks naar de bibliotheek en het liefst op woensdagmorgen. Dan is er ook markt. Eerst en vooral ga ik naar de rekken met nieuwe boeken. Daar staan alle genres bij elkaar en ik vind er altijd wel een mooi boek. Ik lees graag detectives, waargebeurde verhalen en historische boeken. Ik vind het zalig om een boek te lezen bij de haard, op de camping in Frankrijk, op een terrasje of gewoon in bed. Meer moet dat niet zijn.”

Dit is één van de zes YouTube-testimonials die je kan downloaden op de website www.bruggeleest.be. Hoewel deze online community pas na de zomer van start gaat, is er nu al een oproep om stadslezer te worden. “Als stadslezer schrijf je een drietal keer per jaar een stukje over een boek waar je van genoten hebt, een leesplek waar je tot rust kwam of een literaire activiteit die je hebt bijgewoond”, schetst de Brugse schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “Waar nodig krijg je begeleiding en de heerlijke warmte van de lezerscommunity.”

Het digitale platform dat Cultuurconnect, een Brusselse vzw die inzet op digitale innovatie in kunst en cultuur, drie jaar geleden samen met de stad Leuven ontwikkelde, vormt ook de basis voor Brugge Leest. “In de toekomst willen we nog meer steden en gemeenten aanmoedigen om mee te doen”, zegt Bart Beuten, directeur van Cultuurconnect. “De toenemende digitalisering biedt immers kansen om leesplezier te stimuleren en de leescultuur te versterken. Een online platform met lokale invulling kan hierbij een grote culturele meerwaarde betekenen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier