Commotie rond ‘nieuwe’ naam voor Kerstmarkt in Brugge

De Kerstmarkt in Brugge heet nu 'Wintermarkt'. © Foto Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse Kerstmarkt begint dit jaar al op 23 november. Dat die nu ‘Wintermarkt’ heet, zorgt voor behoorlijk wat commotie op de sociale media. Al is die naam volgens de organisatoren helemaal niet nieuw.

Pol Van Den Driesche (N-VA) fulmineert op Facebook: “Ongelooflijk en onbegrijpelijk! Na Brussel zwicht nu ook Brugge. Voortaan mogen we dus niet meer spreken van de Kerstmarkt, voortaan heet het ook hier Wintermarkt. Dit is niet enkel belachelijk, het druist ook in tegen onze eigenheid. Brugge heeft een zeer oude en mooie Kerst-traditie. Of je nu gelovig bent of niet, Kerstmis maakt deel uit van onze cultuur. Ik vind het dit onaanvaardbaar, ik wil niet toegeven aan deze dwaze vorm van tolerantie.”

Verbaasd

Piet Vanderyse, voorzitter van het Brugs Handelscentrum, dat al dertig jaar lang de Kerstmarkt in Brugge organiseert, reageert verbaasd. “Zelfs VTM wijdt er een item aan. Ik begrijp het echt niet, onze Kerstmarkt is al twee jaar een Wintermarkt! Tot nu toe kraaide er geen haan naar.”

“Met de benaming Wintermarkt willen wij ons als Brugs Handelscentrum neutraler opstellen. De bedoeling is om tegelijkertijd de andere winterse activiteiten, zoals de ijssculpturen en de ijspiste, die op zich niks met Kerstmis te maken hebben, mee te betrekken in de promotie voor Brugge in de winter. De voorbije jaren kregen wij herhaaldelijk negatieve commentaar, omdat de Kerstmarkt voor Sinterklaas startte. We willen ook de fans van Sinterklaas niet voor de borst stoten. Er zullen voor 6 december geen kerstliedjes uit de klankkasten komen. Wij hebben overigens niks tegen het katholieke Kerstmis. Er staat deze winter een kerststal op de Wintermarkt. En de artikelen die in de stalletjes verkocht worden, zijn allemaal kerst-gerelateerd.”

(SVK-foto Davy Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier