Commonwealth War Graves Commission zoekt volk voor onderhoud begraafplaatsen volgens strikte regels

Het onderhoud gebeurt volgens strikte regels.© TP
Het onderhoud gebeurt volgens strikte regels.© TP
Redactie KW

Een van de grootste tuinbouworganisaties ter wereld werft aan in Ieper. De Commonwealth War Graves Commission zoekt een hovenier en tuinbouwmanager, die moeten bijdragen tot het onderhoud van de vele oorlogsbegraafplaatsen in de streek. En dat moet volgens strikte regels. “De afstand tussen de voorste grasboord en de grafzerk moet overal 45 centimeter meten.”

“Wij zijn nu 4.800 rozen aan het snoeien, daar zijn we wel even zoet mee”, vertelt hovenier Jeroen Vanhaute (36) vanop New Irish Farm Cemetery in Ieper. “Het zomerseizoen op de militaire begraafplaatsen zijn we nu al aan het voorbereiden.”

Ieperling Jeroen is slechts een van de 75 hoveniers die werkt in regio Ieper voor de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). “We zoeken ook nog een tuinman of -vrouw in de streek en een tuinbouwmanager om vanuit ons Iepers kantoor alle hoveniers in West-Europa aan te sturen voor het beheer van zo’n 300.000 graven op meer dan 250 begraafplaatsen. Ten slotte zoeken we nog een hoofdhovenier in Heverlee”, zegt Louise Dujardin, woordvoerster van de CWGC. “Dit zijn unieke vacatures: je kan van je hobby tuinieren je beroep maken en tegelijk meewerken in een wereldwijde erfgoedorganisatie.”

“Ik haal veel voldoening uit mijn werk”, aldus Jeroen, die de job al tien jaar doet. “Ik sta graag herdenkingstoeristen te woord op de begraafplaatsen, maar dat is nu al een hele tijd geleden door corona. Dat houdt ons niet tegen om ervoor te zorgen dat deze plaatsen van meer dan honderd jaar oud mooi onderhouden blijven.”

Strikte regels

Dat onderhoud moet voldoen aan strikte regels van de Commission. “Ons werk moet overal hetzelfde zijn. Dat is een uitdaging, want grond leeft. De afstand tussen de grasboord en de voorkant van een grafzerk moet overal 45 centimeter zijn, terwijl de afstand tussen de achterkant van elke zerk en het gras 15 centimeter meet. De afstand tussen de bovenkant van de zerk en het gras bedraagt 81,3 centimeter, maar door de langdurige droogtes van de voorbije jaren laten we het gras iets langer groeien zodat de begraafplaatsen groener ogen. Op de ene begraafplaats lukt dat al beter dan de andere. Nu de herdenkingstoeristen niet kunnen komen, nodig ik buurtbewoners uit om eens te komen genieten van de serene sfeer. We missen mensen op deze prachtige plaatsen.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier