Commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse vanavond in Pano-reportage De Grote Maskerade

Na een kleine maand in het ziekenhuis mocht Stefaan Vannieuwenhuyse half april opnieuw naar huis. Zijn kinderen hadden met krijt een boodschap voor hem in petto. © Frank Meurisse
Redactie KW

Onder de noemer ‘De Grote Maskerade’ gaat duidingsmagazine Pano vanavond in op het tekort aan mondmaskers dat er was bij het begin van de coronacrisis. Politici en wetenschappers komen er aan het woord, maar ook Stefaan Vannieuwenhuyse, commissaris bij de politiezone Grensleie. Hij overwon zelf Covid-19, maar verbleef wel zes dagen op intensieve zorgen. En dagelijks moet hij nu weer het veld in. “Angstig ben ik niet, wel voorzichtig.”

Politiecommissaris Stefaan Vannieuwenhuyse (52) werd door de VRT-reportagemakers gecontacteerd. “Ze hadden goed hun huiswerk gedaan en hadden onder meer de mosterd gehaald bij De Krant van West-Vlaanderen. Ze bleken al heel wat te weten over mij”, lacht de altijd praatgrage politieman.

Covid ondergaan …. Mondmaskerproblematiek… VRT vroeg me ” de mens” als hulpverlener politie te belichten. Hopelijk…

Geplaatst door Stefaan Vannieuwenhuyse op Dinsdag 6 oktober 2020

Nadat hij ontslagen was in de Izegemse Sint-Jozefskliniek in Izegem bedankte de Izegemnaar via een open brief het zorgpersoneel. Ondertussen is hij goed hersteld. “Op een scan is te zien dat mijn longen voor 99 procent genezen zijn, blijvende schade zal ik niet hebben. De enige last die ik nu nog ondervind is het feit dat ‘s avonds het licht wat sneller uitgaat bij mij, ik ben dus was vermoeider.”

Waarschijnlijk liep Stefaan Vannieuwenhuyse de besmetting op toen hij op vrijdag 13 maart enkele coronafeestjes moest gaan temperen. “Ik ben die avond wel in 20 cafés geweest. Dat was toen zonder mondmasker. Die waren toen nog niet voorradig. Op dat moment was het ook nog ‘not done’ om zo binnen te komen, ondertussen zijn de tijden op dat vlak veranderd.”

Contactopsporing

Het Pano-reportageteam volgde Stefaan Vannieuwenhuyse een dag tijdens zijn job. “Er is onder meer gefilmd op de Barakken in Menen. Daar wordt onder meer aangetoond dat onze job niet altijd makkelijk is. Gewoon al de controle van een identiteitskaart zorgt ervoor dat je te dicht bij een persoon komt. Ik ben tijdens het uitvoeren van mijn job niet bang, maar wel bezorgd én voorzichtig. Mocht ik bang zijn, dan moet ik stoppen met werken. En dat wil ik niet, mijn job geeft me ook de nodige zuurstof. Maar wij komen vaak in potentiële broeihaarden terecht. Mocht de contactopsporing mij bellen en naar mijn contacten informeren moet ik wel 100 mensen vermelden.”

“Net als de brandweerlui worden wij vaak ter plaatse geroepen en komen in situaties terecht waar je de veilige afstand nauwelijks kan bewaren” – politiecommissaris Stefaan Vannieuwenhuyse

“De zorgsector kwam volledig terecht in de schijnwerpers te staan tijdens de coronacrisis. Maar ik vermoed dat de reportagemakers nu ook eens andere hulpverleners aan het woord willen laten. Net als de brandweerlui worden wij vaak ter plaatse geroepen en komen in situaties terecht waar je de veilige afstand nauwelijks kan bewaren. En wij kunnen natuurlijk ons niet in een pak hijsen zoals zorgkundigen dat doen. Stel je maar eens voor als we moeten tussenkomen bij een vechtpartij. Bovendien moet ook onder de politiemensen de knop omgedraaid worden. Tijdens terreurdreiging een kogelvrij vest dragen, dat hoort erbij. Maar een mondmasker opzetten vergt toch nog altijd wat meer moeite. Dat zit wat tussen de oren.”

Veiligheid op Gent-Wevelgem

Komende zondag is er Gent-Wevelgem en moet de politiezone Grensleie (Menen, Wevelgem en Ledegem) mee instaan voor de veiligheid. “De organisatoren deden een oproep aan het publiek om thuis te blijven. Hopelijk houdt iedereen zich daar aan. Wij zullen manschappen te kort komen om groepjes toeschouwers aan te spreken en eventueel te verbaliseren mochten ze de nieuwe maatregelen niet volgen.”

“Feestjes verplaatsen zich dan vaker naar privéwoningen en dat kunnen wij veel moeilijker controleren”

Het sluitingsuur vervroegt vanaf vrijdag ook met twee uur. “We mochten aan den lijve ondervinden dat heel wat cafés inspanningen hebben gedaan. Wij zullen op een menselijke manier controleren. Maar het is nu immers zo dat een bepaalde groep mensen graag vluchtwegen zoekt voor de geldende maatregelen. Feestjes verplaatsen zich dan vaker naar privéwoningen en dat kunnen wij veel moeilijker controleren.”

Stefaan Vannieuwenhuyse heeft de reportage zelf nog niet gezien. “Ze hebben me een dag gevolgd en daar worden dan enkele fragmenten uitgepikt. Ik ben benieuwd naar het resultaat, maar heb vertrouwen in de programmamakers. Ook al weet ik dat een uitspraak uit de context soms raar kan overkomen. Maar iedereen die mij kent, weet dat ik het hart op de tong draag en het algemeen belang vooropstel.”

Woensdag 7 oktober om 21.15 uur op Eén: Pano.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier