Comités uit De Klijte en Loker slaan handen in elkaar

Voor het eerst werkten het Sint-Maartenscomité van De Klijte en het Sint-Maartenscomité van Loker samen om de kinderen van beide dorpen een geslaagde sintdag te bezorgen. “We kunnen terugblikken op een fijne samenwerking”, zeggen Willy Lamaire en Johan Ingelaere, de voorzitters van de twee comités.

Enkele leden van de beide comités, samen met de sint en zijn knechten. © EF

Vorig jaar kwam de vraag van het Sint-Maartenscomité van De Klijte of de collega’s van Loker samen met hen een sintprogramma wilden uitwerken. “Zowel in Loker als bij ons in De Klijte is het traditie dat de kindervriend rond 11 november samen met zijn pieten en de kinderen van het dorp in stoet naar de dorpszaal trekt”, vertelt Willy Lamaire, voorzitter van het Sint-Maartenscomité van De Klijte. “We merken dat, sinds de kleuters van beide dorpen in Loker naar school gaan en de lagereschoolkinderen in De Klijte, ouders meer en meer naar beide sintvieringen komen. Aangezien jonge ouders het al druk genoeg hebben de dag van vandaag wilden we hen tegemoet komen met een gezamenlijke sintviering.”

“We kregen heel wat positieve commentaren van de aanwezigen”

Kleine dorpen

Waar het Lokerse Sint-Maartenscomité vorig jaar nog niet klaar was om samen met De Klijte de stap te zetten, waren ze dit jaar zelf vragende partij om de handen in elkaar te slaan. “Het comité van De Klijte stond op dat moment al behoorlijk ver met de uitwerking van het sintprogramma voor dit jaar. Wij mochten onze wagon aan hun treintje aanhaken”, aldus Johan Ingelaere, voorzitter van het Sint-Maartenscomité van Loker. “Voor kleine dorpen als Loker en De Klijte wordt het steeds moeilijker om mensen te vinden die zich willen engageren in een dorpscomité om feestelijkheden te organiseren. Bovendien vis je met verschillende verenigingen vaak in dezelfde vijver.”

School

Beide comités zaten gauw op eenzelfde lijn. “We kwamen onderling overeen om dit jaar iets te organiseren in De Klijte, en volgend jaar zal de sintviering dan in Loker plaatsvinden. Een nieuwigheid dit jaar was dat de sint en zijn Pieten in beide dorpsscholen de kinderen een verrassingsbezoek hebben gebracht. ‘s Avonds is de traditionele stoet met de sint en de Pieten op paard en kar, de kinderen en de fanfare uitgegaan en die was dit keer zéér lang”, vertellen de voorzitters tevreden. “In de zaal zongen de kinderen per klas een lied voor de sint en daarna konden alle aanwezigen genieten van een goochelshow. De avond werd afgesloten met een meet & greet met Sint-Maarten en voor alle kinderen een zak met snoep.”

De tien leden van de plaatselijke Sint-Maartencomités blikken met een goed gevoel terug op hun eerste samenwerking. “We kregen heel wat positieve commentaren van de aanwezigen. Bovendien klikt het tussen alle leden. Er is een groot wederzijds vertrouwen en we kunnen rekenen op de steun van heel wat mensen: iedereen die een financieel steentje bijdroeg, de schoolteams van de vrije basisscholen van Loker en De Klijte, de vrijwilligers om die avond in goede banen te leiden. We kijken al uit naar een volgende samenwerking”, besluiten beide voorzitters. (SGW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.