Comedian Piv Huvluv deelt podium met Marga van legendarische Nederlandse meidengroep Luv’

Met Marga Scheide van Luv' strikte comedian Piv Huvluv een van zijn muzikale helden voor zijn najaarstournee. © Dieter Procureur
Hannes Hosten

De Oostendse stand-up comedian Piv Huvluv (55) toert vanaf september met Marga Scheide, de blonde zangeres van de legendarische Nederlandse meidengroep Luv’. “Het is een grote eer voor mij om met haar het podium te mogen delen”, zegt Piv.

Piv Huvluv, alias Jan Cattrijsse, was 22 jaar geleden een van de pioniers van de stand-up comedy in Vlaanderen. De onderwijzer van opleiding bracht het grootste deel van zijn leven in Bredene door, maar woont sinds enkele jaren in zijn geboortestad Oostende. Vinylplaten zijn altijd aanwezig in de shows van Piv en zijn 45-toerenspeler staat altijd binnen handbereik. Geen voorstelling zonder platen, geen platen zonder grap of verhaal, is zijn motto.

“Volgend seizoen speel ik een reprise van mijn succesvolle show De vinylvreter, over mijn muzikale smaakontwikkeling”, vertelt Piv. “In mijn tienerjaren was de Nederlandse hitband Luv’ echt hot. Niet dat je ermee pronkte, maar het had wel impact. Ik had er wel sympathie voor. Hun liedjes stralen optimisme en vrolijkheid uit en het zijn schone vrouwen hé (lacht).”

“Bands met drie vrouwen: succes verzekerd”

De superhit The greatest lover uit 1978 is de grootste klepper van Luv’. Het nummer zorgde voor een nummer 1-schokgolf in Europa en ver daarbuiten. Luv’ beheerste de internationale hitparades en verkocht miljoenen platen. Het ene succes volgde op het andere: Yes I do, Casanova, Trojan Horse

Het is in de muziekwereld altijd een succes: een band met drie vrouwen. Niet alleen bij Luv’, maar denk ook maar aan Diana Ross & The Supremes, Boney M. of K3. In mijn show neem ik Luv’ als voorbeeld. Het leek me dan ook een sympathieke gimmick om de groep in mijn programma te krijgen. Eerst zat het erin dat de hele groep kwam meedoen, maar door ziekte van één van de bandleden lukte dat niet. Uiteindelijk wordt het één zangeres, Marga Scheide, die heel enthousiast is ingegaan op mijn vraag.”

“Sympathieke madam”

“Marga en ik hadden intussen al enkele contacten en ik moet zeggen: ze is een hele sympathieke madam“, aldus Piv. “Bedoeling was dat ze ook eens naar een show van mij ging komen kijken, maar corona gooide roet in het eten. Ze heeft me dus nog nooit live aan het werk gezien, wel online. Maar ik heb er wel een goed oog in.”

“In de show doe ik drie delen met Marga: eerst zingt zij als backing vocal een stukje mee met mij en vervolgens doen we een interview waarin ik enkele straffe anekdotes van Luv’ naar boven haal. Ze waren destijds wereldsterren, die bijvoorbeeld bij aankomst in Brazilië door een massa joelende fans werden onthaald. Tot slot zingen we samen enkele Luv’-nummers en wie weet ook een nummer van Bob Dylan. Dat ligt heel ver van het Luv’-genre en juist daarom vind ik het een heel grappig idee. Dat zou pas te gek zijn!”

“Uit haar comfortzone”

Het is niet de eerste keer dat Piv Huvluv op tournee gaat met zijn muzikale helden. In 2012 en 2013 deed hij dat met Steve Wynn, ex-frontman van het legendarische The Dream Syndicate, en in 2016 met Stiff Records-legende Wreckless Eric. “Zij behoorden tot het meer alternatieve genre, met Marga zitten we aan de andere kant van het muzikale spectrum”, zegt Piv. “Ik ben heel blij dat ze het ziet zitten, want het is buiten haar comfortzone. Luv’ treedt altijd op in tenten en tot de nok gevulde feestzalen, waar iedereen uit zijn dak gaat. Bij mij zal het in culturele centra zijn en met een zittend publiek.”

De avant-première van Piv en Marga Scheide vindt plaats op vrijdag 25 september in Waregem. Op zaterdag 26 september volgt de première in Bredene en vervolgens zijn er optredens gepland in Brugge (15 oktober), Knokke (31 oktober), Evergem (5 februari) en Roeselare (27 februari). “Het is natuurlijk bang afwachten of het zal kunnen doorgaan”, aldus Piv. “Maar met de hele cultuursector hoop ik dat het tegen dan weer zal kunnen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier